Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
38-årige Aygül Özkan (CDU) ble tirsdag i forrige uke den første tyrkisk-ættede ministeren i Tyskland.

38-årige Aygül Özkan (CDU) ble tirsdag i forrige uke den første tyrkisk-ættede ministeren i Tyskland.

Ville fjerne kors fra klasserom - måtte unnskylde seg

Aygül Özkan er muslim og høyt oppe i det tyske kristelig-demokratiske partiet. Da skal man være forsiktig med å kreve livssynsnøytrale skoler.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2010 kl 14:43

- Krusifikser har ingenting i den offentlige skolen å gjøre.

Det var alt muslimske Aygül Özkan fra det tyske kristelig-demokratiske partiet (CDU) sa. Og dermed var rabalderet løs.

Den siste uka har tysk offentlighet vært dominert av kritikk fra partifeller og andre som hevder at Özkan mangler respekt og ikke forstår grunnverdiene i den tyske kulturen. Mange har spurt seg om hun i det hele tatt har noe i et kristelig parti å gjøre.

Özkan en høyt betrodd tillitsvalgt i det kristne partiet. Tirsdag i forrige uke ble hun utnevnt til sosialminister i den tyske delstaten Niedersachsen, og uttalelsene falt på torsdag samme uke, i et lanserinsintervju i magasinet Focus.

I Niedersachsen har de katolske områdene krusifikser i klasserommene. I det mer rene katolske Bayern, sør for Niedersachsen, er det lovfestet at det skal henge krusifikser i alle klasserom. Den samme problematikken finnes også i Italia, Spania og Hellas.

Beklager sterkt

Aygül Özkan har valgt ikke å forsvare den sekulære ideen om en livssynsnøytral skole, til tross for at hun kan finne støtte i en dom fra den tyske forfatningsdomstolen (1995) om at krusifikser i klasserom er i strid med den tyske grunnloven.

Hun har heller valgt å unnskylde seg.

- Jeg beklager sterkt mine misforståtte og villedende utsagn, og de religiøse følelsene jeg har såret gjennom dette. Jeg ser nå at det er dype tradisjoner i Niedersachsen for et tillitsfullt forhold mellom kirke og stat. Jeg vil være opptatt av det som forener oss og ikke det som skiller, sier hun ifølge Deutsche Presse-Agentur (DPA).

Ministerpresiden i Niedersachsen, Christian Wulff, også han fra CDU, har akseptert unnskyldningen.

- Özkan satte seg ikke godt nok inn i dette. Til tross for at stat og kirke er skilt på nasjonalt nivå, jobber de to institusjonene godt sammen her i Niedersachsen, sier han i en kommentar.

Plakat-innvandrer med egne meninger

Reaksjonene blant landets kommentatorer er blandet, men mange støtter Özkan, og kritiserer den paniske kritikken hun har vært utsatt for av sine partifeller i CDU.

- CDU pryder seg med innvandreralibiet Özkan, men det faktum at deres plakat-innvandrer har sine egne meninger er tydeligvis litt for mye for dem, skriver Der Spiegel.

Andre peker på dommen fra 1995 og mener det er et paradoks at Özkan må unnskylde seg for å ha sagt ting som er helt i tråd med den tyske konstitusjonen.

- Kravene om at Özkan skal fjernes fra stillingen sin øker i styrke. Hvis det skjer kan hun gå rett til Den europeiske menneskerrettighetsdomstolen og hevde at hun har blitt diskriminert bare fordi hun forsvarte grunnovens prinsipp om at staten skal være livssynsnøytral, skriver Berliner Zeitung.

Les flere reaksjoner i Der Spiegel