Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Vil ikke tvinge trossamfunn til homo-vigsel

#HEF synes ikke religiøse trossamfunn bør tvinges til å vie homofile. Dette kommer fram i forbundets høringsuttalelse til ny felles ekteskapslov. Te...

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2007 kl 06:40

HEF synes ikke religiøse trossamfunn bør tvinges til å vie homofile. Dette kommer fram i forbundets høringsuttalelse til ny felles ekteskapslov.

Tekst: Even Gran
Publisert: 4.9.2007

HEF er svært positiv til regjeringens forslag om en ny felles ekteskapslov.

- Det er viktig at alle voksne innbyggere som ønsker det, har mulighet til å velge ekteskapet som rammen for sitt samliv og den familien de ønsker å stifte, slår forbundet fast.

HEF konstaterer videre at det skal være likhet for loven, uavhengig av kjønn, tros- eller livssynstilhørighet eller seksuell legning. - Dette er viktig i et menneskerettslig perspektiv, mener forbundet.

HEF benytter forøvrig anledningen til å påpeke at "likekjønnede og ulikekjønnede" par er bedre betegnelser på de to samlivsformene enn "homofile og heterofile" par.

Vigselsrett, ikke vigselsplikt

LO har i sin uttalelse til den felles ekteskapsloven krevd at Den norske kirke må pålegges å vie homofile/likekjønnede par, uavhengig av hva de selv måtte ønske. Denne tankegangen tar HEF avstand fra.

- Vi må erkjenne at det i tros- og livssynssamfunn i Norge er ulike syn på ekteskapet som institusjon. Med utgangspunkt i trosfrihetsprinsippet er det derfor klokt å foreslå en vigselsrett, ikke en vigselsplikt, skriver HEF.

Dette er i tråd med det regjeringen har foreslått på dette punktet.

Samme regler skal gjelde uansett
Heller ikke når det gjelder sæddonasjon og assistert befruktning ser HEF noen grunn til å behandle like- og ulikekjønnede par ulikt.

- Så lenge barnets beste går først, kan vi ikke se at det er noen grunn til å behandle likekjønnede og ulikekjønnede par ulikt, understreker forbundet.

Human-Etisk Forbund understreker videre at alle som har inngått partnerskap etter dagens partnerskapslov for homofile bør høres når det gjelder eventuell endring av deres egen sosiale status. HEF forutsetter at Partnerskapsloven fra 1993 oppheves hvis den nye ekteskapsloven blir vedtatt.