Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Filosof Ida Helene Henriksen sitter i sofaen på Egertorget.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Filosof Ida Helene Henriksen sitter i sofaen på Egertorget. Foto: Aslaug Olette Klausen

Vil få folk til å tenke

Humanistiske dager er godt i gang. På Egertorget i Oslo venter en filosof i sofaen.

Publisert:

Hva er det gode liv?

Hva vil det si å bry seg?

Hva er egentlig frihet?

Hva vil det si å ta valg?

– Det å ha en samtalepartner som kan gå i dialog på disse tingene gjør oss forhåpentligvis til bedre borgere i et samfunn, sier filosof Ida Helene Henriksen.

Muffins, kaffe og filosofi

Tirsdag satt hun i Human-Etisk Forbunds sofa på Egertorget i Oslo. Standen er satt opp i anledning Humanistisk uke, og skal stå frem til og med fredag. Her er det utdeling av vann og muffins, i tillegg til muligheten for å sette seg ned i en såkalt «tenkesofa», både alene eller i samtale med filosofen.

– Min oppgave er å bidra med den kritiske, undersøkende tenkningen om livet og eksistensen som sådan. Jeg er for å stimulere evnen til å tenke og stille spørsmål til både seg selv og andre mennesker.

Da Fritanke.no var innom hadde hun nettopp hatt en lang samtale med en av de frivillige på standen. Mens vi er der utveksler hun noen ord med noen muffinslystne kvinner. Det snakkes om universelle innsikter, og spøkes med god kake som meningen med livet.

– Det er fint å snakke med folk. Jeg håper det vil komme flere som benytter seg av tilbudet Human-Etisk Forbund faktisk har her nå. Tilbudet er kjempebra, og det viser at nettopp det å være opptatt av de filosofiske og etiske spørsmål er noe av kjernen i humanismen. Arbeidet med å få folk til å tenke er viktig.

Moderne Sokrates

Hun mener at gjennom arrangement som dette fremstår forbundet som en slags moderne sokratikere som går ut blant folk på torget og snakker. Som et tankeeksperiment ser hun for seg at de også kunne stått med ropert, for å stille spørsmålene ennå høyere og tydeligere.

– Har du noen spørsmål klare til når folk setter seg ned?

– Erfaringsmessig er det noen som kommer med en form for bestillinger. De står kanskje midt oppe i et dilemma, eller de tar tak i de store eksistensielle spørsmålene rundt hvem de er eller vil være. For de som bare er nysgjerrige handler det ofte om å ta utgangspunkt i noe konkret og livsnært, og bruke en levd erfaring som utgangspunkt for å snakke om filosofiske problemstillinger.

Hennes erfaring er at denne type samtaler kan bidra til innsikt og større forståelse for hvordan en bruker et begrep. I tillegg kan det klarne tankene og gi nye og større perspektiv.

– De spørsmålene vi har, uavhengige av om de er spirituelle eller verdslige, er viktige. Det vi tilbyr er et rom der vi sammen kan gå inn og undersøke og filosofere rundt dem, sier Henriksen

Vil gjør forbundet synlig

Filmskribent Sivert Almvik (33) er en av de frivillige på standen. Han står på Egertorget to timer hver dag, utenom torsdag, denne uken.

– Hvorfor stiller du opp på Humanistisk uke?

– Jeg synes ikke Human-Etisk Forbund har vært synlig nok, så det ville jeg bidra til å endre. Og så er det sosialt, sier Almvik.

– Hvilke reaksjoner får dere fra folk på gaten?

– Enkelte sier det er godt å se at vi gjør noe vi også. Andre spør om hva vi står for. Men det har også vært noen som kommer med kritiske synspunkt og som uttrykker at vi angriper andre religioner eller folk som driver med alternativ behandling. De opplever at vi gjør narr av dem.

– Skjønner folk konseptet med tenkesofa?

– Nei, jeg tror ikke det. Vi skulle hatt litt større plakater og promotert det bedre. I går var det ingen som satt i den mens jeg var her, men det hadde vært to tidligere på dagen som hadde satt seg ned og diskutert meningen med livet.

Sivert Almvik er filmskribent, og engasjert i forbundet gjennom å være konfirmasjonsleder, i tillegg til at han satt i utvalgsgruppa for Humanistisk uke i Oslo.

Potensiale

Ansvarlig for arrangementene i Oslo, Raymond Johansen, er fornøyd med de frivilliges innsats og gjennomføringen av aktiviteter så langt. Han ser imidlertid at de alle har potensiale til å få enda mer ut av standen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus