Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Homo-aktivisten Peter Tatchell ledet nylig en demonstrasjon mot den ugandiske homoloven utenfor kontorene til  Ugandas høykommisær i London.

Homo-aktivisten Peter Tatchell ledet nylig en demonstrasjon mot den ugandiske homoloven utenfor kontorene til Ugandas høykommisær i London.

Ugandas homofile risikerer dødsstraff

Homofil seksuell praksis er allerede forbudt i Uganda, og kan gi livstid i fengsel. Nå er landet i ferd med å vedta en lov som åpner for at homofile kan henrettes.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.02.2010 kl 12:19

BBCs korrespondent i Ugandas, Joshua Mmali, sier at det er stor sjanse for at loven blir vedtatt, ettersom ledende personer i det regjerende partiet National Resistance Movement trolig vil støtte forslaget.

Dette bekreftes av John Otekat Emile, et uavhengig medlem i det ugandiske parlamentet.

- Det er 99 prosent sikkert at forslaget går gjennom. Det er et overveldende stort flertall i parlamentet, sier han ifølge BBC.

Dødsstraff for gjentatt homosex

Ifølge forslaget skal minimumsstraffen for en person som blir dømt for å ha hatt homofil sex være livstid i fengsel. Dødsstraff venter de som blir dømt under "skjerpende omstendigheter". Det kan for eksempel være hvis den tiltalte er HIV-positiv, beviselig har hatt homofil sex gjentatte ganger, er en autoritetsperson eller hvis "offeret" er under 18 år.

I Uganda er alle innbyggere forpliktet til å rapportere om all homoseksuell aktivitet innen 24 timer. Hvis man unnlater å rapportere, risikerer man opp til tre år i fengsel.

Opp mot sju års fengsel venter den som på ulikt vis bistår eller hjelper til. Det kan for eksempel være den som leier ut huset sexen foregår i, eller en person som er delaktig i å produsere eller distrubuere homoseksuell pornografi.

Ifølge The Guardian blir lovforslaget støttet opp av en USA-tilknyttet kristenevangelisk kampanje som hevder at homofile menn prøver å rekruttere skolebarn, og at homoseksualitet er en sykdom som kan kureres.

Ugandas minister for etikk og integritet, James Nsaba Buturo, sier til The Guardian at landet bør vedta dette lovforslaget selv om det betyr å trekke seg ut av alle internasjonale avtaler og konvensjoner slik som menneskerettighetserklæringen.

- Vi snakker analsex her. Ikke engang dyr gjør det, sier ministeren.

- Smak av fascisme

Lovforslaget møter ikke overraskende sterk fordømmelse fra menneskerettighetsgrupperinger over hele verden.

Stephen Lewis, en tidligere FN-utsending til Afrika for å løse aids-problemet, sier at lovforslaget gjør narr av internasjonal lov og smaker av fascisme.

De homofile selv er mer oppgitte enn sinte.

- Hvis dette går gjennom må vi rett og slett forlate landet, er den klare tilbakemeldingen fra Mugisha, en representant for SMUG, Sexual Minorities Uganda.

Tror dødsstraff blir tatt ut

Human-Etisk Forbund har for tiden besøk av den nigerianske humanisten og menneskerettighetsaktivisten Yemi Ademowo Johnson.

Han kjenner godt til humanistbevegelsens kamp mot den ugandiske anti-homofili loven.

Han er imidlertid optimist, og tror en kombinasjon av internasjonalt press og kamp fra menneskerettighetsgrupper vil føre til at dødsstaffen blir fjernet fra lovforslaget.

- Det er fortsatt ille. Loven blir nok vedtatt. Men jeg håper og tror at dødstraffen blir fjernet. Ugandas president Yoweri Museveni lovet i hvert fall det, etter et møte med ugandiske menneskerettighetsgrupperinger, forteller han.

Ademowo Johnson forteller at alle de tre humanistgruppene i landet, Freethoughts Kampala, Uhasso og Halea (Humanist Association for Leadership and Accountability), jobber sammen med andre menneskerettighetsgrupper for å få parlamentet til å avvise eller mildne den nye loven.