Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Tvilsom humanist sluppet løs

Fritanke.no har fått egen blog! Den tvilsomme humanist er sendt ut i bloggsfæren for å kaste skjeve blikk på livssynssfæren spesielt og offentligheten...

Publisert:

Sist oppdatert: 25.09.2007 kl 16:04

Fritanke.no har fått egen blog! Den tvilsomme humanist er sendt ut i bloggsfæren for å kaste skjeve blikk på livssynssfæren spesielt og offentligheten generelt. Forbildet er en konservativ katolsk blogger.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 25.9.2007

Den oppmerksomme leser vil se at Fritanke.no i dag har fått litt nytt utseende: nettavisen er nemlig styrket med en blogg. Den tvilsomme humanist er en frittstående blogg, skrevet og drevet av Fri tanke og Fritanke.no's løst tilknyttede medarbeider, Arnfinn Pettersen.

Pettersen annonserer at Den tvilsomme humanist vil være en blogg som kaster skjeve blikk på livssynsfæren spesielt og offentligheten generelt. Bloggen vil bli et supplement til den type stoff som publiseres på Fritanke.no ellers.

- Blogg er en skribentsjanger som er i ferd med å etablere seg i grenselandet mellom kommentarer og rene personlige meninger. Den tvilsomme humanist blir derfor en annen form for stemme enn det som ellers kommer til uttrykk på Fritanke.no, sier Pettersen, uten at han vil komme med et fasttømret program for hvilke saker han vil blogge om.

- Men jeg ønsker å bidra til å utvide HEFs kulturdimensjon. Det er det som er mest fraværende både fra Fritanke.no's sider og i Human-Etisk Forbund generelt. Det kan være seg fokus på alt fra bøker, musikk, film og andre kulturuttrykk.

Til alt overmål nevner Pettersen den konservative katolske bloggen Holy Smoke, skrevet av Damien Thomsen, som sitt nærmeste forbilde.

- Det er en blogg som på mange måter står svært langt fra meg, men han har en klar og tydelig stemme og er på samme tid interessant og morsom. Det som gjør en blogg interessant er i den grad de peker deg videre. Holy Smoke griper tak i nyhetssaker og peker deg videre til de originale sakene eller gir interessante perspektiv på saker. Han er en oppegående fyr som gjør deg oppmerksom på interessante saker.

Siden blogg-sjangeren i høy grad innebærer et gjennomført brudd med det journalistiske idealet om ikke å ta stilling, lover Pettersen å ta stilling.

- Men siden det er utrolig masete å ta stilling hele tiden, vil jeg fylle på med humoristiske og kulturelle innslag også.

- Kommer Den tvilsomme humanist til å ytre HEFs offisielle røst?

- Å nei, det vil helt klart være min stemme. Det ligger jo også i bloggen som sjanger.

Og han lover å både være religionskritisk og selvkritisk.

- Vil vi få se sunn eller usunn religionskritikk?

- Høyst usunn. Sunt er et ubehagelig ord å bruke i sånne sammenhenger.

Pettersen har folkloristbakgrunn og er, i tillegg til å være kommentator for Fri tanke/Fritanke.no, redaktør for tidsskriftet Humanist og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund. Han er aktiv i foreningen Skepsis og har også vært involvert i flere bokutgivelser. Blant annet har han vært redaktør for skepsisbøkene Konspiranoia, Fyrster i tåkeland og Åpent sinn eller høl i huet?, samt forfattet boken Vampyr!. Han er blant bidragsyterne i den kommende boken Verdier og verdighet fra Humanist forlag.

Og i motsetning til store deler av Human-Etisk Forbunds medlemsmasse, er Pettersen konservativ av politisk legning, og på bloggen kan man lese at han ifølge en kritiker har "kuppet HEFs media og bruker dem til å spy ut sin antikommunisme". Hvor mye antikommunisme det vil bli, gjenstår å se for den som vil følge med.

Her finner du Den tvilsomme humanist.