Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Arild Knutsen vil helst ha med seg ungdommen i HEF, og synes ikke de bør være i et eget forbund.

Arild Knutsen vil helst ha med seg ungdommen i HEF, og synes ikke de bør være i et eget forbund.

Tror ungdomsorganisasjon vil svekke HEF

#- Opprettelsen av Humanistisk ungdom gjør at HEF går glipp av ungt friskt blod til jevnlige revitaliseringer av forbundet, tror Arild Knutsen. Han er...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2007 kl 15:43

- Opprettelsen av Humanistisk ungdom gjør at HEF går glipp av ungt friskt blod til jevnlige revitaliseringer av forbundet, tror Arild Knutsen. Han er vararepresentant til HEFs hovedstyre. Kristin Mile tror på den stikk motsatte effekten.

Tekst: Even Gran
Publisert: 23.8.2007

Arild Knutsen er ikke udelt begeistret over opprettelsen av HEFs nye ungdomsorganisasjon, Humanistisk ungdom. Han er vararepresentant i HEFs hovedstyre, noe han også var i forrige valgperiode.

- Jeg tror Human-Etisk Forbund med dette går glipp av ungt friskt blod til jevnlige revitaliseringer av forbundet. Det medfører nødvendigvis stagnasjon. Opprettelsen av HU virker dermed som en innrømmelse av at ungdommen ikke har noen plass i HEF, og at man derfor må "outsource" denne aldersgruppa i et eget forbund, slår han fast.

Knutsen spør seg om det ikke hadde vært bedre med engasjerte ungdommer innenfor forbundet?

Han tror mange av forsøkene på å etablere ungdomsgrupper i HEF har strandet fordi HEF har en gammelmodig og traust kultur.

- HEF-folk spør seg liksom hvordan man skal engasjere ungdommen, før man setter igang med å synge "Din tanke er fri" og spiser overdådige middager med innleide operasangere. Dette holder ikke. Det er hele kulturen det er noe feil med, slår Knutsen fast.

Han tror håpet om å få revitalisert og forynget HEF-kulturen står svakere nå etter at Humanistisk ungdom ble dannet.

- Tror du ikke engasjerte ungdommer i HU vil fortsette sitt engasjement i HEF når de blir eldre?

- Det er slett ingen selvfølge. Hvis HEF-kulturen stivner i gamle mønstre, risikerer vi at ungdommene føler seg fremmedgjort og ikke får noe lyst til å fortsette når de tipper over 26.

- Hvorfor har du ikke kommet med dette tidligere? Er det ikke litt seint nå som organisasjonen er opprettet?

- Jeg har egentlig ikke noe godt svar på det. Jeg har vært gjennom en tankeprosess, og det var i grunnen nå jeg synes tiden var moden. Men jeg skal gjerne være enig i at jeg burde ha kommet med dette før.

Mile: Vil føre til foryngelse av HEF
Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, tror Knutsen tar feil. Hun er enig med ham i at forgubbing og en stivnet kultur ikke er noe bra, men tror i motsetning til ham at opprettelsen av Humanistisk ungdom vil føre til et økt engasjement og en foryngelse også av HEF.

- Når ungdommen får sitt eget selvstyrte forbund, tror jeg dette kan utløse et engasjement som vi aldri greier å skape i HEF. Jeg tror HU vil fange opp mange ungdommer som ellers aldri ville ha engasjert seg i HEF. Og jeg både tror og håper at de i neste omgang vil dra med seg dette engasjementet over i HEF. På denne måten vil opprettelsen av HU styrke hele den humanistiske bevegelsen, sier Mile.

Hun understreker at når det er svært vanlig å ha egne ungdomsforbund i andre organisasjoner og politiske partier, så må jo det være fordi det er et behov der, og at det har en viss effekt.

- De aller fleste toppene i Arbeiderpartiet har fortid fra AUF, og tilsvarende for andre politiske parti. Jeg tror ikke dette er tilfeldig, slår hun fast.

Mile legger til at alle medlemmer av Humanistisk ungdom også vil være medlemmer av Human-Etisk Forbund. Det betyr at disse også kan ta på seg verv i HEF selv om de også er engasjert i HU.

- Opprettelsen av Humanistisk ungdom betyr derfor ikke at HEF blir fullstendig tomt for ungdommer mellom 15 og 26. Jeg tror tvert imot vi vil se en motsatt effekt av det Arild Knutsen frykter, kommenterer Kristin Mile.