Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Lars-Petter Helgestad tror Arild Knutsen tar feil.

Lars-Petter Helgestad tror Arild Knutsen tar feil.

Tror HEF blir yngre enn noen gang

#Lars-Petter Helgestad tror opprettelsen av HU vil gi Human-Etisk Forbund flere ungdommer enn noen gang. Tekst: Even Gran Publisert: 28.8.2007 I f...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.08.2007 kl 06:44

Lars-Petter Helgestad tror opprettelsen av HU vil gi Human-Etisk Forbund flere ungdommer enn noen gang.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.8.2007

I forrige uke gikk varamedlem i HEFs hovedstyre, Arild Knutsen, ut i Fritanke.no og kritiserte opprettelsen av Humanistisk ungdom (HU). Knutsen tror at denne "outsourcingen" av ungdom fra forbundet, vil føre til at en allerede stiv og gammelmodig organisasjon, forgubbes ytterligere.

Nyvalgt HU-leder Lars-Petter Helgestad tror det stikk motsatte vil skje. HU har nemlig ingen planer om bare å sitte å sidelinjen og observere HEF fra utsiden, forteller han.

- På sikt ønsker vi at HU skal ha faste representanter med stemmerett på alle nivåer i organisasjonen, fra hovedstyre til fylkelagsstyrer og lokallagsstyrer, sier Helgestad.

Han forsikrer at HU-representanter vil dukke opp på landsmøter, landskonferanser, etikkseminarer, debattkvelder og lokallagsårsmøter.

- Det blir flere ungdommer i HEF enn det noen gang har vært, spår lederen av den nye ungdomsorganisasjonen.

Fullverdige HEF-medlemmer

Helgestad minner om at alle HU-medlemmer også er, og skal være, fullverdige medlemmer av HEF.

- Vi vil oppfordre alle til å stille til valg og engasjere seg også i "voksenforbundet", sier han.

HU-lederen tror den nye ungdomsorganisasjonen vil utløse et engasjement som ellers ikke ville ha vært der.

- Fortell meg hvilken annen organisasjon som har tapt på å opprette en ungdomsorganisasjon. Jeg tror ikke den finnes. Grunnen til at mange bevegelser har egne ungdomsorganisasjoner, er at dette er den beste måten å skape engasjement og nyrekruttering på, slår han fast.

Helgestad synes Knutsen trekker opp et kunstig skille mellom HEF og ungdomsorganisasjonen.

- Jeg er enig med ham i at HEF har vært for dårlig på ungdomsarbeid, men det er jo nettopp dette forbundet gjør noe med nå. HU er med andre ord nettopp den "satsingen på ungdom" som Knutsen etterlyser, og som vil føre til den foryngelsen og kulturendringen han ønsker seg, poengterer unghumanistlederen.

Kjedelig for voksne også

- Mitt poeng er at det er HEF som har et problem. Forbundet har en kultur som mange ikke finner seg til rette i, sier Arild Knutsen som replikk til Helgestad.

Han tviler på om opprettelsen av HU vil føre til at dette endrer seg.

- Kanskje blir det lettere å føle seg velkommen hvis man kommer fra HU? Jeg vet ikke. Men jeg er redd for at det ikke vil gjøre noen forskjell, sier han.

- Tror du ikke mange ungdommer kan føle det litt spennende å bli inkludert i "de voksnes verden"?

- Jo, men HEF-kulturen er ikke "de voksnes verden". Det er en egen klasses verden. HEF dyrker en slags forsiktig borgerlig væremåte med lange middager og høykulturell underholdning. Dette er dørgende kjedelig for ungdom, og for mange voksne også, slår Knutsen fast.