Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jan Arild Ellingsen er utålmodig og vil ha et stortingsvedtak på å fjerne blasfemiparagrafen, selv om den trolig blir fjernet uansett senere i år.
 Foto: Børge Sandnes/FrP Media

Jan Arild Ellingsen er utålmodig og vil ha et stortingsvedtak på å fjerne blasfemiparagrafen, selv om den trolig blir fjernet uansett senere i år. Foto: Børge Sandnes/FrP Media

Trolig flertall for hastevedtak om blasfemiparagrafen

Blasfemiparagrafen ble vedtatt fjernet i 2009, men endringen har ikke trådt i kraft på grunn av tekniske problemer. Nå har Høyre og Frp mistet tålmodigheten.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.02.2015 kl 07:45

Når Stortinget møtes i dag vil Høyre og Frp foreslå å fjerne blasfemiparagrafen. Forslaget vil få flertall, skal vi tro en nyhetsmelding på Human-Etisk Forbunds nettsted. Forbundet har tatt en ringerunde til de ulike partiene. Den tyder på at forslaget vil få flertall og at bestemmelsen dermed vil være ute av norsk lovverk om kort tid.

Stortinget vedtok første utgave av den nye straffeloven i 2005. Forbudet mot blasfemi ble fjernet i 2009. Den nye straffeloven har imidlertid ikke trådt i kraft ennå. Årsaken er at politiet trenger nye IKT-systemer, noe som har vist seg å være en svært omfattende prosess.

Endrer den gamle loven

Forslaget til Høyre og Frp gjelder den gamle straffeloven som fortsatt er rettskraftig, og der blasfemiparagrafen fortsatt står i paragraf 142. Den gamle straffeloven skal etter planen fases ut uansett i løpet av 2015, etter at regjeringen har fremskyndet dette.

Regjeringspartiene har med andre ord hastverk, ettersom de går for å endre en lov som uansett blir uvirksom i løpet av året. Årsaken til dette er drapene på medarbeiderne i satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i begynnelsen av januar, skal vi tro en av forslagsstillerne, Jan Arild Ellingsen (Frp).

Han mener det er for lenge å vente til den nye straffeloven trer i kraft til høsten.

– Nok er nok. Det er ingen grunn til å vente til høsten med å gjøre denne endringen. Etter det som skjedde i Frankrike har det vært en diskusjon om man må forvente reaksjoner når man kritiserer religion. Med dette forslaget slår vi fast at det må være legitimt å kritisere og utfordre religion. Vi forsvarer nå de fundamentale verdiene i det norske demokratiet. Da er ytringsfriheten sentral, sier Ellingsen ifølge Human.no.

Kollega Peter Christian Frølich fra Høyre er enig og kaller forslaget et direkte svar på diskusjonen som har vært. Han ser seg lei av formuleringer som at «jeg støtter ytringsfriheten, men».

Human-Etisk Forbund har også snakket med Bård Vegar Solhjell i SV. Han er også klart for å fjerne blasfemiparagrafen.

– Retten til å kritisere og latterliggjøre guder er like selvsagt som retten til å kritisere og latterliggjøre mennesker. Derfor er det svært viktig at vi har ytringsfrihet uten blasfemiparagraf, sier Solhjell.

Får han partiet sitt med seg på å støtte forslaget fra Høyre og Frp, trenger regjeringen bare støtte fra ett parti til. Høyre, Frp og SV mangler ett mandat på å ha flertall sammen.

Tommel opp fra Human-Etisk Forbund

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, kaller forslaget en stor seier.

– Dette er en stor seier for oss og for ytringsfriheten. Når denne bestemmelsen endelig fjernes er det en stor bekreftelse på det vi har jobbet for i mange år, slår Mile fast.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus