Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
NESTEN PÅ GRÅTEN: Muslimen Amir Payan følte seg maktesløs da Bergen bystyre vedtok at skoler og barnehager fortsatt bør gi barn en kristen oppdragelse. Foto: sv.no

NESTEN PÅ GRÅTEN: Muslimen Amir Payan følte seg maktesløs da Bergen bystyre vedtok at skoler og barnehager fortsatt bør gi barn en kristen oppdragelse. Foto: sv.no

SV-politiker: - Bergen er et prestestyre

#Mandag vedtok Bergen bystyre at barn fortsatt bør få en "kristen og moralsk oppseding". SV-politiker Amir Payan begynte nesten å gråte under behandli...

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2007 kl 10:42

Mandag vedtok Bergen bystyre at barn fortsatt bør få en "kristen og moralsk oppseding". SV-politiker Amir Payan begynte nesten å gråte under behandlingen.

Tekst: Even Gran
Publisert 22.11.2007

Bergen bystyre vil beholde skolens kristne formålsparagraf som sier at barn skal få en "kristen og moralsk oppseding".

Et statlig utvalg konkluderte tidligere i år at denne paragrafen bør erstattes av en mer nøytral bestemmelse, både for skoler og barnehager.

Men her er Bergen bystyre altså ikke enig. Det ble klart etter at bystyret på mandag vedtok sin høringsuttalelse i saken. Det var Høyre, FrP og KrF stemte for å beholde dagens formålsparagraf.

SV-politiker Amir Payan sier til Bergens Tidende at han vurderer å melde vedtaket inn for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Jeg begynte nesten å gråte under bystyremøtet. Når bystyret blander religion og politikk på denne måten, er de ikke noe annet enn et prestestyre. På samme måte som i Iran, sier Payan. Han er selv muslim.

Rævdiltere til Levende ord
Odd Rambøl fra Ap var ikke snauere. Han syntes det er oppsiktsvekkende at et liberalt parti som Høyre kan bli "rævdiltere til Levende ord" - en kristenkonservativ sekt basert i Bergen.

Simen Willgohs fra SV var tidlig ute og satte tonen for den opphissede debatten.

- Det er bare å innse at mørkemennene har inntatt barnehagene og skolene våre. Det er bare et tidsspørsmål før både seksualundervisningen og evolusjonslæren blir fjernet fra utdanningen i denne byen. Flertallet vet vel gjerne også at jorda er flat, tordnet Willgohs fra talerstolen ifølge NRK Hordaland.

Abdelmajid Jerad (Ap) anklaget flertallet for å undergrave integreringsarbeidet.

- Det er selvmotsigende når byrådet vil bruke en million kroner på å få innvandrere til å sende barna sine i barnehagen, når de skal læres opp i kristendommen, sa Jerad ifølge NRK Hordaland.

Flertallet føler seg krenket og mobbet

Hilde Onarheim (H) mener det er Amir Payan selv som krenker menneskerettighetene når han vil melde vedtaket til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Å melde inn tre partier til menneskerettighetsdomstolen for å mene noe annet enn SV, anser jeg som et grovt brudd på menneskerettighetene, sier hun til Bergens Tidende.

Representanter fra flertallet reagerte ellers sterkt på de uforsonlige angrepene fra Ap og SV.

- Det er direkte mobbing når Simen Willgohs kaller oss mørkemenn, sa Terje Gilje fra KrF.

Christoffer Brun fra Høyre forsvarte vedtaket på denne måten.

- Jeg tror alle i denne salen er enige i at de grunnleggende overordnede kristne verdiene er representative for nesten alle verdens religioner, sa han.

Les Bergen kommunes høringsuttalelse (pdf)