Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Sara Azmeh Rasmussen provoserer fordi hun vil modernisere islam.

Sara Azmeh Rasmussen provoserer fordi hun vil modernisere islam.

Styremedlem med sterke utfall mot Muhammed

#HEF-styremedlem Sara Azmeh Rasmussen provoserer igjen. Denne gangen er det profeten Muhammed som får unngjelde. Han var en krigsforbryter og en voldt...

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2007 kl 11:18

HEF-styremedlem Sara Azmeh Rasmussen provoserer igjen. Denne gangen er det profeten Muhammed som får unngjelde. Han var en krigsforbryter og en voldtektsmann, mener hun.

Tekst: Even Gran
Publisert: 21.9.2007

Kort tid etter at hun var ute med kritikk av Human-Etisk Forbund, er HEFs styremedlem Sara Azmeh Rasmussen ute med kritikk igjen. Denne gangen er det den muslimske profeten Muhammed som får unngjelde. På onsdag avsluttet hun et innlegg på nettstedet Document.no på følgende måte:

- Ved min fulle fem, og med vitende og vilje, vil jeg si at Muhammed var en krigsforbryter og en voldtektsmann, og det må jeg bli sitert på i media. Dette er det minste jeg kan gjøre hvis jeg fortsatt vil kalle meg humanist og demokrat, skriver Sara Azmeh Rasmussen.

I dag følger hun opp i et innlegg i Aftenposten. Under tittelen "Den nødvendige provokasjonen" forklarer hun hvorfor hun synes det er nødvendig å provosere på denne måten.

- Så lenge Muhammed blir ansett som nærmest ufeilbarlig og overnaturlig, og i tillegg en rollemodell og forbilde, uten at hans gjerninger blir problematisert, kommer ikke islam til å finne sin plass i den moderne globale verden, skriver Azmeh Rasmussen.

Ofrer egen sikkerhet
Azmeh Rasmussen sier til Fritanke.no at hun går ut på denne måten for å stimulere til modernisering og liberalisering av islam.

- Dette er et forsøk på å hjelpe muslimer. Mange av dem lever med en undertrykkende religion. Jeg tror tror slike provokasjoner er nødvendig for å hjelpe dem til å frigjøre seg, slår Azmeh Rasmussen fast.

- Blir du redd for å gå rundt på gata etter dette, når du vet hvor sterkt enkelte muslimer kan reagere på provokasjoner?

- Jeg tror jeg kan risikere å bli utsatt for vold, men det har jeg vært klar over hele tiden. Min helse er mindre viktig enn at man får modernisert islam. Hvis ingen stikker hodet ut, blir det heller aldri noen endring. Derfor tar jeg risikoen, sier hun.

Azmeh Rasmussen forteller at hun har vært i kontakt med Islamsk råd etter utspillet og forklart hvorfor hun har kommet med det. Etter dette har de vært forståelsesfulle, og har ikke ønsket å gå ut med noen fordømmelse, forteller hun.

- Jeg tror derfor provoserende utspill av denne typen kan føre til mer dialog. Enhver endring krever konfrontasjoner og ubehag. Men det er ubehagelig, både for den som provoserer og for den som blir provosert, konstaterer Sara Azmeh Rasmussen.

Hun understreker at provokasjon bør ha et innhold og en klar hensikt.

- Jeg mener at provokasjon bør ha et innhold og en klar hensikt. Provokasjon for provokasjonens skyld er lite konstruktiv. Dissens har en viktig funksjon, men skal ikke dyrkes for sin egen del. Dagens tendens med å svartmale konfliktbegrepet og idyllisere dialog fører ikke nødvendigvis til et mer harmonisk samfunn, etter min mening. På sikt vil en slik holdning virke konfliktforsterkende. Derfor er det viktig å utfordre foreldede idéer, hvilket aldri er behagelig, sier hun.