Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den svenske kristne avisa Dagen slår fast at det var truslene som fikk Jessica Schedvin til å forlate Unga humanister.

Den svenske kristne avisa Dagen slår fast at det var truslene som fikk Jessica Schedvin til å forlate Unga humanister.

Sterke beskyldninger mot Humanisterna

Jessica Schedvin har gått av som leder for Unga Humanister i Sverige. Årsaken er påstått seksuell trakassering og grove trusler fra sentrale personer i HEFs søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2012 kl 16:13

Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Sverige, Humanisterna, får sterke beskyldninger rettet mot seg fra Jessica Schedvin, tidligere leder i ungdomsorganisasjonen Unga Humanister.

Hun gikk nylig av som leder av Unga Humanister i protest mot det hun selv beskriver som seksuell trakassering og grove trusler fra personer i miljøet. Truslene skal ha kommet både fra enkeltpersoner i Unga Humanister og i voksenforbundet Humanisterna.

Går ut med beskyldninger i egen blogg

«Hvis du fortsetter å kritisere, skal jeg komme hjem til deg og skjære over halsen din. Du kan dra til helvete. Vi kommer til å henge deg ut i media hvis du fortsetter»

Dette er en av meldingene hun skal ha fått, skriver hun i sin egen blogg, der hun gikk ut med beskyldningene den 11. november. Schedvin skal også ha fått tilsvarende trusler på telefon.

– Jeg ble utsatt for seksuell trakassering første gangen i mai, samt i august. Trusler har forekommet to ganger, skriver hun.

I et svar til en som ber henne dokumentere de alvorlige beskyldningene, skriver hun at det ikke ville ha vært noe problem å gi en detaljert beskrivelse av hvordan en ledende humanist trakasserte henne seksuelt, men at det ikke ville tilføre diskusjonen noe å navngi vedkommende og at det bare ville få henne til å føle seg dårlig.

Det var først da hun ble seksuelt trakassert at Schedvin bestemte seg for å bryte med bevegelsen, skriver avisen Metro.

Til den svenske kristne avisen Dagen sier Schedvin at det også er andre som har forlatt bevegelsen på grunn av de problemene hun påpeker.

Mener Humanisterna er «religionshatere»

Årsaken til de sterke reaksjonene mot Schedvin påstås å være hennes motstand mot Humanisternas religionskritiske linje. Hun har tidligere gått offentlig ut og kritisert forbundets kampanjen Gud finns nog inte, og kalt forbundet «religionshatere».

Schedvin var også negativ til at Humanisterna i mars 2012 klaget den kristne tenketanken Seglora Smedja inn for tilsynsmyndigheten i Svenska kyrkan. Les Schedvins kritikk her.

Høyt under taket i Humanisterna

Styreleder i Humanisterna, Christer Sturmark, sier til Dagen at forbundet har nulltoleranse for trakassering og trusler, men at de ikke kan blande seg inn i interne forhold i Unga Humanister.

– De får rydde opp i sine egne konflikter, men hvis jeg hadde støtt på seksuell trakassering i Humanisterna ville jeg ikke ha håndtert det forsiktig. Vi har nulltoleranse mot det, sier han.

Sturmark er ikke enig i beskydningen om at det skal være «forbudt» å være uenig i forbundets linje, som Schedvin antyder.

– Hos oss er det høyt under taket og rom for ulike meninger, understreker Sturmark overfor Dagen.

– Gå til politiet

I en uttalelse fra styret i Humanisterna oppfordres Jessica Schedvin til å anmelde trakasseringen og truslene til politiet.

– Dette er svært alvorlige beskyldninger. Vi mener påstander om kriminelle handlinger bør etterforskes av politiet. Ut over dette kan vi ikke ta stilling til sannhetsgehalten i beskyldningene, skriver styret.

Styret skriver også at det har vært store meningsforskjeller internt i Unga Humanister, samt betydelige økonomiske og administrative problemer. Humanisterna er videre kjent med at også den forrige lederen i ungdomsforbundet trakk seg på grunn av misnøye.

Humanisterna understreker at de ikke ønsker å blande seg inn i interne forhold i en selvstendig organisasjon ut over dette.

To av Humanisernas styremedlemmer, Per Dannefjord og Anna Bergström, har skrevet en egen uttalelse. Her heter det at de ikke kjenner seg igjen i beskyldningene til Schedvin, men at de selvsagt ikke kjenner til alt som pågår i de to organisasjonene. Dannefjord og Bergström tar selvsagt sterkt avstand fra seksuell trakassering og trusler, men er litt i villrede rundt hva de selv forventes å gjøre.

– Beskyldningene er på den ene siden så alvorlige at de ikke kan ignoreres, mens på den andre siden er de så vage at det er umulig å vite hva man skal gjøre med dem annet enn å oppfordre Schedvin til å melde saken til politiet, mener de to.

Dannefjord og Bergström understreker at de ikke ønsker å vende ryggen, til eller overse noen problemer.

Oppretter medlemsombud

Også styret i Unga Humanister har kommentert Schedvins beskyldninger. De skriver at de så langt kun kjenner til ett tilfelle av seksuell trakassering. Dette informerte Schedvin om under et møte i september. Alle de nye anklagene hun nå kommer med, har de ikke vært kjent med, skriver de.

Unga Humanister understreker også at de tar avstand fra trusler og trakassering. De slår videre fast at det er politiets oppgave å etterforske lovbrudd.

Styret ønsker å imøtekomme de alvorlige anklagene til Schedvin, og utnevner en spesiell kontaktperson som medlemmer kan henvende seg til hvis de opplever seg utsatt eller krenket i forbundet.

– Vi vil at alle skal kjenne seg trygge og respekterte i vår organisasjon. Derfor kommer vi til å fortsette å utvikle våre rutiner og arbeide for en kultur som tar hånd om mennesker i krise. Vi er også i dialog med vår moderorganisasjon Humanisterna om dette, skriver styret i Unga Humanister. Den nye lederen heter Ralf Damaschke.

Har anmeldt saken til politiet

I diskusjonen på bloggen til Schedvin kommer det fram at hun har anmeldt saken til politiet. På tirsdag denne uka skriver Schedvin som følger:

– Jeg hadde ikke forventet at Humanisterna skulle tro på meg. Jeg har levert det jeg kan til politiet, og kjenner det er tryggere at de bedømmer situasjonen enn at Humanisterna på Facebook gjør det, skriver Schedvin.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus