Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Oppslutningen rundt akupunktur ble nær halvert mellom 2014 og 2016, ifølge en spørreundersøkelse i regi av Nafkam.
 Foto: Wikipedia commons@US Navy

Oppslutningen rundt akupunktur ble nær halvert mellom 2014 og 2016, ifølge en spørreundersøkelse i regi av Nafkam. Foto: Wikipedia commons@US Navy

Sterk nedgang for alternativ behandling i Norge

Andelen i befolkningen som sier de har brukt de seks vanligste behandlingsformene ble i gjennomsnitt halvert mellom 2014 og 2016.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.10.2019 kl 15:24

Tirsdag denne uka fortalte vi om daglig leder ved Norges Naturmedisinsentral, Torleiv Idsøe Holst, som meldte om en dramatisk nedgang for homøopati i Norge de siste årene.

I dag kan vi vise til forskning som tyder på at han har rett.

Siden 2007 har Nafkam, Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, spurt folk om de har brukt ulike alternative behandlingsformer i eller utenfor helsevesenet i løpet av det siste året.

De sist oppdaterte tallene, fra 2016, viser at nedgangen Fritanke.no rapporterte om i 2014 har fortsatt. Bruken av de seks alternative behandlingsformene vi har tatt for oss ble samlet sett omtrent halvert mellom 2014 og 2016.

Den klart mest brukte alternative behandlingsformen er fortsatt akupunktur, men bare i løpet av de to årene fra 2014 til 2016 ble den rapporterte bruken av akupunktur redusert med 44 prosent. Av de seks behandlingsformene vi har tatt for oss, går det brattest nedover for healing. Norske healere har ifølge undersøkelsen mistet to av tre kunder mellom 2014 og 2016.

I 2014 var det bare 1,9 prosent som svarte at de hadde prøvd homøopati, men også her er oppslutningen kraftig redusert fram mot 2016. Bare 0,9 prosent rapporterte at de hadde prøvd homøopati i 2016. Bruken er med andre ord mer enn halvert.

For flere detaljer: Se tabell nederst i artikkelen eller trykk på bildet til høyre.

Færre brukere legger igjen mer penger

Til tross for at færre oppgir å ha brukt alternativ behandling i 2016, finner Nafkam at de som fortsatt bruker slik behandling legger igjen flere kroner. Det har altså blitt færre men mer ivrige brukere. Pengebruken pr. bruker har økt fra 2307 kroner i 2014 til 2749 kroner pr. bruker i 2016. Det er langt mer enn prisstigningen de to årene (obs: inkluderer massasje).

Nok en gang finner Nafkam at kvinner bruker alternativ behandling mer enn menn. To av tre alternativbrukere er kvinner.

Samme mønster gjentar seg når det gjelder pengebruk. Mannlige brukere legger igjen mindre penger. En gjennomsnittlig kvinne som bruker alternativ behandling betalte 3357 kroner for slike tjenester i 2016, mens det tilsvarende tallet for mannlige brukere er 1911 kroner.

Tror nedgangen skyldes økt bevissthet og vektlegging av vitenskapelige fakta

Nafkam konkluderer på samme måte som Torleiv Idsøe Holst; Det går nedover med alternativbransjen.

Nafkam skriver at Norge fortsatt har relativt høy bruk av alternativ behandling sammenlignet med andre europeiske land, men at «tallene fra 2016 viser i grove trekk en ytterligere nedgang i andel brukere fra sammenlignbare tall i 2012 og 2014».

I konklusjonen antyder de at nedgangen skyldes at folk har blitt mer skeptisk.

– Vi har grunn til å tro at dette delvis skyldes økt oppmerksomhet generelt i samfunnsdebatten, og muligens en økt bevissthet og vektlegging av vitenskapelige fakta hos de som bruker alternativ behandling, heter det i konklusjonen.

Se hele rapporten fra 2016

Her er utviklingen for seks utvalgte alternative behandlingsformer siden 2007. Tall for behandling i og utenfor helsevesenet er slått sammen.

Her er utviklingen for seks utvalgte alternative behandlingsformer siden 2007. Tall for behandling i og utenfor helsevesenet er slått sammen.