Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Under de to Nokut-godkjente fagskoleutdanningene kommer de 16 ikke-godkjente. Innfelt: Ronny Kjelsberg.

Under de to Nokut-godkjente fagskoleutdanningene kommer de 16 ikke-godkjente. Innfelt: Ronny Kjelsberg.

– Spekulativ «godkjenning» av alternativ utdanning

Det er staten som godkjenner fagskoleutdanninger i Norge. Bare to alternativ-utdanninger er godkjent. Men hos private kan man likevel bli «godkjent», sier Rødt-politiker Ronny Kjelsberg.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2012 kl 10:16

Fagskole er en beskyttet betegnelse i Norge. For å få lov til å kalle seg fagskole, må man være godkjent av Nokut – Nasjonalt senter for kvalitet i utdanningen. Fagskole er en type utdanning som man kan ta etter videregående skole som en spesialisering, men som ikke er på høyere utdanningsnivå.

Nokut har pr. i dag bare godkjent to fagskoleutdanninger innen alternativ medisin; klassisk massasje/massasjeterapi og soneterapi. Men på nettstedet Fag-skole.no ser det annerledes ut. Under overskriften «Fagskoleutdanning - Alternativ Medisin» listes det opp 18 utdanninger.

Under mellomtittelen «Fagskole» finner vi de to nevnte Nokut-godkjente fasgskoleutdanningene. Rett under står mellomtittelen «Yrkesrettede utdanninger», og der finner vi de resterende 16 utdanningsløpene som ikke er godkjent av Nokut, for eksempel helhetsterapi, homøopati og kinesisk håndakupunktur.

Studentum.no og Fag-skole.no er en privat nettoversikt over utdanningsløp i Norge etter videregående skole. Det finnes også en offentlig oversikt over utdanningsmuligheter i Norge, Utdanning.no. Her ligger det bare Nokut-godkjente utdanningsløp.

– Spekulativt

Ronny Kjelsberg er fylkestingspolitiker for Rødt i Sør-Trøndelag. Han ble lurt av fagskolesida til Studentum da han jobbet med en sak om fagskoleutdanning i fylket.

– Jeg trodde alle de alternative utdanningene på lista var Nokut-godkjent, og reagerte på at Nokut hadde godkjent alt dette. Det var først etter en tid, og ved nærmere undersøkelser, jeg oppdaget at det bare var de to første studiene som var Nokut-godkjent, sier han.

Kjelsberg synes Studentum opptrer spekulativt og kynisk.

– De går så langt de kan for å få ikke-godkjente utdanninger til å framstå som godkjente, men balanserer det slik at de kommer akkurat innenfor det som er formelt korrekt. På denne måten narres folk til å kaste bort penger på utdanninger som ikke er godkjent, og som i tillegg er basert på humbug og oppspinn, sier han.

Rødt-politikeren reagerer også på at Nokut faktisk har godkjent to av de atten alternative utdanningsløpene.

– Dette er svært uheldig. Jeg reagerer mest på at de har godkjent utdanning i soneterapi. Dette er en behandlingsform helt uten vitenskapelig grunnlag. Jeg synes ikke staten skal dele ut godkjentstempler til slikt, sier han.

Ser problemet

Kine Lauritzen Maarud fra firmaet Studentum, som driver Fag-skole.no, er enig i at det kan oppfattes som misvisende å sette opp godkjente og ikke-godkjente fagskoleutdanninger så tett opp til hverandre under overskriften «Fagskoleutdanning» på et nettsted som heter «Fag-skole.no».

– Jeg ser problemet, men både på nettsida, og hvis du trykker deg videre vil du se hva som er Nokut-godkjent og hva som ikke er det. De godkjente studiene er merket med en rød firkant. Vi er veldig nøye på å skille ut det som er godkjent av Nokut og det som ikke er det. Men jeg ser at det kan være forvirrende når det er satt opp slik det er nå, sier hun.

Hun bekrefter at Studentum tjener penger på å selge synlighet til de ulike alternative utdanningstypene.

– Holder seg innenfor grensen

Assisterende avdelingsdirektør Bjørn Ragnar Stensby ved Nokut sier til Fritanke.no at det er ulovlig å kalle noe fagskole hvis det ikke er godkjent av Nokut.

– Dette følger av paragraf 10 i Fagskoleloven. Departementet har jevnlige runder for å rydde opp i utdanninger som bryter med dette, sier han.

Stensby synes ikke nettstedet Fag-skole.no tråkker over noen grenser.

– Skillet kunne med fordel vært tydeligere, men jeg synes de holder seg innenfor grensen når det er et tydelig skille mellom fagskole og yrkesrettede utdanninger, sier han.

– Hva sier du til Ronny Kjeldsbergs kritikk av at dere har godkjent soneterapi?

– Den henvendelsen må han gå til departementet med. Vi har ikke anledning til å underkjenne utdanninger som tilfredsstiller de utdanningsfaglige kravene, blant annet at det er på et nivå over videregående skole og at det er yrkesrettet. Det er ikke noe krav om at fagskoleutdanninger må være forskningsbasert, sier han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus