Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
McDonald's-maten gjorde inntrykk på matekspertene.

McDonald's-maten gjorde inntrykk på matekspertene.

Se matekspertene elske McDonald's

– Dette er jo økologisk og definitivt mye bedre enn McDonald's, sier matekspertene mens de gafler i seg McDonald's-mat.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2014 kl 17:04

Hva vi føler og synes om ting, formes i veldig stor grad av hva vi tror. Vi synes en dyr vin er god fordi vi vet at den er dyr. Og vi setter større pris på en kunstverk hvis vi vet at det er malt av en kjent kunster, enn av naboen.

Folkeopplysningen på NRK1 demonstrerte nylig denne effekten i programmet om kiropraktikk, der folk rapporterte mye bedre effekt av en tullebehandling de hadde funnet på når behandleren hadde på seg rene og fine klær, og det hele skjedde på et kontor som utstrålte seriøsitet, enn når behandleren hadde en skitten dongeribukse og bildet på veggen hang på skrå.

I denne videoen kan du se en gjeng fra en vinklubb i London som tror de drikker rødvin, mens de egentlig drikker hvitvin tilsatt rødfarge.

Hva du tror, og hvordan det blir presentert, har med andre ord svært mye å si for hvordan du oppfatter det.

Er innpakningen den viktigste forskjellen?

Igjen har denne effekten blitt demonstrert til fulle på en nederlandsk messe for økologisk mat. Sacha og Cedrique, fra "Lifehunters" fylte opp en bag med mat fra McDonald's, dro til messen, skar den opp og la den flott dandert på et brett. Det hele ble presentert som et økologisk alternativ til fastfood.

McDonald's-mat har et dårlig rykte og betegnes ofte som smakløs og kjedelig. Men kanskje er det bare noe vi innbiller oss? Kanskje er det innpakningen som er den viktigste forskjellen på McDonald's-mat og det du får på en dyr gourmetrestaurant?

Alle som smakte på kyllingsbitene (Chicken McNuggets), hamburgerbitene og den oppskårne frukten fra McDonald's, mente ihvertfall at det var veldig godt. Og da programlederne spurte om de syntes det de hadde fått servert var bedre enn det man får på McDonald's, var svaret entydig: Ja, selvsagt!

En av mennene bak filmen, Eric Hensel, sier til Mail Online at mange folk i Nederland snakker om sunn og økologisk mat, og at de ville sjekke om folk virkelig kunne kjenne forskjellen på dette og McDonald's-mat. Det greide de altså ikke.

Se videoen her
(trykk på "cc"-knappen nederst til venstre for engelske tekster)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus