Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Prisen til Salman Rushdie ble delt ut i helga under konferansen The new humanism ved Harvard-universitetet i Boston.

Prisen til Salman Rushdie ble delt ut i helga under konferansen The new humanism ved Harvard-universitetet i Boston.

Salman Rushdie fikk humanistpris i USA

#Forfatteren Salman Rushdie fikk fredag tildelt prisen "Outstanding Lifetime Achievement Award for Cultural Humanism" under en humanistkonferanse ved ...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2007 kl 21:44

Forfatteren Salman Rushdie fikk fredag tildelt prisen "Outstanding Lifetime Achievement Award for Cultural Humanism" under en humanistkonferanse ved Harvard University.

Tekst: Roar Johnsen
Publisert 23.4.2007

Prisen er opprettet i forbindelse med 30-års jubileet for the Harward Humanist Chaplaincy, og deles ut i samarbeid med the American Humanist Association.

Salman Rushdie vokste opp i Bombay i India, i en familie som var lite religiøse, og i et nabolag hvor mange ulike religioner var representert.

- Det var på en måte slik at de forskjellige religionene nøytraliserte hverandre, og vi la automatisk vekt på de mellommenneskelige forholdene. Vi gledet oss også over å feire alle de forskjellige helligdagene, sa Rushdie blant annet under prisutdelingen.

Skulle drepes for "Sataniske vers"
Han studerte ved Cambridge i England, og ble verdenskjent da ha ga ut boken "Sataniske vers", og muslimske ledere vedtok en fatwa om at han skulle drepes for blasfemi mot islam. Rushdie har senere skrevet en rekke andre bøker, og arbeider for tiden ved Emory University i Atlanta, Georgia.

Under prisutdelingen ble Rushdie hyllet for sitt forfatterskap og for sine klare humanistiske holdninger av Greg Epstein, som er Humanist Chaplain ved Harvard Universitetet og vert for arrangementet.

- Vi ønsket å starte utdelingen av denne prisen med en ekte helt, og jeg kan ikke tenke meg noen større humanistisk helt i dag, sa Epstein i sin introduksjon.

Han var svært glad for samarbeidet med American Humanist Association som gjorde det mulig å etablere denne prisen, som fortrinnsvis skal deles ut årlig heretter.

Prisutdeling i "Memorial Church"

Daniel Menaker, Executive Editor-in-Chief for forlaget Random House Publishing Group, som utgir Rushdies bøker, var meget imponert over Rushdies produksjon, som både er omfattende og har meget høy litterær kvalitet.

- Salman Rushdie har en briljant, undersøkende mentalitet, konkluderte Menaker.

I prisutdelingen inngikk også kulturelle innslag ved et tyrkisk orkester og et Yiddisk kor, som spilte og sang sekulære sanger fra sine egne tradisjoner, som de fleste ellers forbinder med islam og jødedom, Høytideligheten ble avsluttet med Rushdies takketale og forfatterens opplesning av et utdrag fra boken "Shalimar the Clown", som henter sin handling fra Kashmir.

Vel 500 gjester var til stede under utdelingen, som fant sted i Memorial Church på Harvard, som vel sjelden har sett så mange humanister på en gang tidligere.