Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den katolske kirke er blant de religiøse kreftene internasjonalt som arbeidet mot kvinners rett til selvbestemt abort.
 Foto: Istockphoto

Den katolske kirke er blant de religiøse kreftene internasjonalt som arbeidet mot kvinners rett til selvbestemt abort. Foto: Istockphoto

– Religion nærmest uten unntak brukt til å bekjempe kvinners rettigheter

– Religion har alltid, nærmest uten unntak, blitt brukt for å bekjempe retten til selvbestemt abort og andre grep for å styrke likestillingen og kvinners rett til å leve livene sine som de vil, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile. (8.3.2012)

Publisert:

Human-Etisk Forbunds generalsekretær Kristin Mile var gjest i NRK P2s morgensending i anledning kvinnedagen. Der gikk hun til hardt angrep på religion, og religionenes rolle i å holde kvinner nede.

– Religion har alltid, nærmest uten unntak, blitt brukt for å bekjempe retten til selvbestemt abort og andre grep for å styrke likestillingen og kvinners rett til å leve livene sine som de vil uten å holdes nede av sitt kjønn. Slik har det alltid vært, og slik er det fortsatt, sier Mile.

Fra Norge trekker hun fram det at kristne leger, i allianse med KrF og Den norske kirke, mener leger av samvittighetsgrunner skal ha rett til å nekte å henvise kvinner som ønsker det til abort.

– Dette synes jeg er hårreisenede. Så mange år etter vi fikk abortloven, blir kvinners rett til abort fortsatt bekjempet på denne måten. Religion har alltid vært med på å bremse likestillig. Vi må ikke tro at abortkampen er vunnet, sier Mile til NRK P2.

NRK har også snakket med Gro Lindstad, daglig leder i kompetansesenteret Fokus. Hun er enig med Mile.

– Internasjonalt kjemper religiøst dominerte land konsekvent mot retten til fri abort. I FN er det en uhellig allianse mellom muslimske og katolskdominerte land. De vanner ut språket og bruker en lang rekke metoder for å hindre at kvinner får økte rettigheter, sier Lindstad.

Les mer på human.no

Seinere debatterte Kristin Mile temaet med KrFs Dagrun Eriksen NRK radios Politisk kvarter. Sistnevnte ga uttrykk for frustrasjon og forundring over at Human-Etisk Forbund ved å si at likestilling og religion ikke passer sammen, dermed underkjenner den kjønnskampen som foregår i religiøse miljøer.

– Det handler mer om kjønnskamp og maktstrukturer enn religionen i seg selv.

– Jeg er ikke enig, repliserte Mile.

– Vi kan se på historien og se at religionen alltid har hatt en hemmende effekt på likestilling. Det har aldri vært de religiøse lederne som har stått i front for utvikling i retning av større likestilling. Utviklingen har skjedd på tross av de religiøse lederne.

Hun framhevet at i de landene som har høy grad av velstand og demokrati har religionen liten innflytelse, og der har likestillingen kommet lengst. I Norge i dag har religion liten innflytelse og likestillingen er kommet langt.

– Men ser vi på enkeltsaker gjennom tidene, har det vært stor motstand. Ikke minst i abortkampen, som var den siste store kampen om kvinners rettigheter.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus