Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
I fjor ble 8,8 millioner nye mennesker hjemløse i eget land. Det største antallet internt fordrevne i verden finner man i det sørlige Afrika.
 Foto: Scanpix/Microstock

I fjor ble 8,8 millioner nye mennesker hjemløse i eget land. Det største antallet internt fordrevne i verden finner man i det sørlige Afrika. Foto: Scanpix/Microstock

Rekordhøyt antall på flukt i eget land

Antall mennesker som er på flukt i eget land, er høyere enn noensinne: 33,3 millioner. Konfliktene i Syria, Kongo og Den sentralafrikanske republikk står for den største veksten.

Publisert:

Sist oppdatert: 14.05.2014 kl 12:31

Det er andre året på rad at Flyktninghjelpen noterer seg en trist verdensrekord i sin rapport om verdens internt fordrevne, som viser situasjonen slik den var ved nyttår.

– Den dramatiske økningen i antallet internt fordrevne, kombinert med det faktum at disse i gjennomsnitt er på flukt i 17 år, viser at for lite gjøres for mennesker på flukt i eget land, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.

Internt fordrevne er folk som har flyktet fra hjemmene sine, men ikke over landegrensene. De flykter fra krig, voldelige konflikter og overgrep, men også fra brutale kriminelle.

9.500 hver dag

I fjor ble 8,8 millioner nye mennesker hjemløse i eget land. 43 prosent av disse nye flyktningene, til sammen 3,5 millioner mennesker, er syrere.

I gjennomsnitt flyktet 9.500 mennesker fra hjemmene sine hver dag i konfliktens tredje år, skriver Flyktninghjelpen i rapporten.

– Nød og elendighet preger leirene og forsamlingshusene der de internt fordrevne oppholder seg. Disse kontrolleres ofte av ulike militære grupper og mange har forferdelige bo- og sanitærforhold. Det er i tillegg svært vanskelig å få nødhjelp fram til leirene, sier Egeland.

Flest i Afrika

Det største antallet internt fordrevne i verden finner man imidlertid i det sørlige Afrika. En million mennesker flyktet i Kongo i fjor – fra ulike konflikter og angrep fra både regjeringssoldater og opprørsgrupper.

Dessuten ble 935.000 mennesker sendt på flukt i Den sentralafrikanske republikk, der opprørsgruppen Seleka tok makten fra regjeringen i mars.

I Nigeria flyktet i fjor 470.000 fra islamistgruppen Boko Haram, men også fra regjeringsstyrkenes motangrep og konflikter mellom folkegrupper. Landet har nå til sammen 3,3 millioner internflyktninger, ifølge egne tall.

Antallet internt fordrevne falt i det sørlige og sørøstlige Asia og de to amerikanske kontinentene, men Colombia har fortsatt en av verdens største internflyktningproblemer som følge av flere tiår med konflikt med FARC-geriljaen.

– Men også spredningen av voldelig kriminalitet har tvunget titusenvis av mennesker på flukt i regionen, påpeker rapporten om situasjonen i Sør-Amerika.

Kamp mot naturen

Naturens herjinger fører ofte til ytterligere lidelser for flyktningene.

Mange av landene som opplever konflikter, er også utsatt for gjentatte naturkatastrofer, som flom, storm og tørke. Det tvinger ofte folk til å flykte på nytt, ifølge Flyktninghjelpen, som viser til Mindanao-området på Filippinene samt Colombia som eksempler.

Rapporten baserer seg på informasjon fra myndigheter, FN og andre internasjonale og nasjonale organisasjoner, men påpeker at det er vanskelig å slå fast nøyaktige tall. Derfor kan antall internt fordrevne i virkeligheten være betydelig høyere. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus