Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina fra det russiske punkbandet Pussy Riot stilte på frokostseminar i regi av Den Norske Helsingforskomiteen i morges.
 Foto: Lillian Solheim, NHC

Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina fra det russiske punkbandet Pussy Riot stilte på frokostseminar i regi av Den Norske Helsingforskomiteen i morges. Foto: Lillian Solheim, NHC

Pussy Riot mener russisk minister bør feriere hjemme

Punkbandet Pussy Riot er i Norge. I morges fortalte de om en minister i Russland som har foreslått å nekte russiske politifolk å feriere i vesten. – Da bør han også feriere i hjemlandet, mener de.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.05.2014 kl 17:32

Den Norske Helsingforskomiteen arrangerte i dag frokostseminaret «Safeguarding international institutions against authoritarian abuse». I innledningen sin pekte generalsekretær Bjørn Engesland på at flere land med Russland i spissen for tiden forsøker å underminere menneskerettighetene gjennom å sette dem opp mot «tradisjonelle verdier».

Engesland tok også opp hvordan institusjoner som Interpol og Europarådet de senere årene har blitt misbrukt for å ramme demokratiforkjempere og menneskerettighetsaktivister og for å gi ryggdekning til autoritære regimer, i første rekke Aserbajdsjan.

Seminaret var i utgangspunktet planlagt som et sidearrangement for Oslo Freedom Forum, som har blitt utsatt på grunn av fare for hotellstreik.

Vil at russisk minister skal nektes innreise til USA

Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina fra den kjente russiske punkbandet og protestgruppa Pussy Riot presenterte sitt nye prosjekt Zona Prava, en organisasjon som skal arbeide for fangers rettigheter.

Tolokonnikova og Alyokhina stilte med jetlag etter en tur til Washington DC, der de hadde hatt møter med representanter for det amerikanske senatet. Her hadde de blant annet foreslått å sette den russiske innenriksministeren Vladimir Kolokoltsev på den såkalte Magnitskij-listen, en liste over personer som ikke får innreise til USA på grunn av sin rolle i Magnitskij-saken (en sak der advokaten Sergej Magnitskij døde i politiets varetekt).

– Innenriksministeren forbød nylig russiske politifolk å feriere i vesten, eller utenfor det tidligere Sovjetunionen generelt, noe vi mener er å krenke deres menneskerettigheter. Vi foreslo derfor å nekte ham innreise til USA slik at han også kan feriere i Russland sammen med politifolkene, sa Pussy Roit-medlemmene.

– Vi foreslo derfor å nekte ham innreise til USA slik at han også kan feriere i Russland sammen med politifolkene.

Både Tolokonnikova og Alyokhina ble arrestert i 2012 etter et performancestunt i den store Kristus Frelseren-katedralen i Moskva og dømt til to års fengsel. I vinter ble de anholdt i Sotsji, der de forsøkte å gjennomføre en demonstrasjon mot korrupsjonen rundt vinterlekene.

I innlegget sitt i morges brukte Tolokonnikova denne hendelsen som et eksempel på hvordan mange russere tenker:

– Vi forsøkte å snakke med en av politimennene som anholdt oss, og appellere til hans egne følelser, fortalte Tolokonnikova.

– Hvilke menneskerettigheter snakker dere om? Dere er i Russland! svarte han.

– Vi spurte om han likte dagens situasjon.

– Nei, svarte han, men jeg kan ikke gjøre noe med det.

– Denne holdningen; «vi liker det ikke, men vi kan ikke gjøre noe med det», er dessverre typisk for veldig mange russere i dag, poengterte Tolokonnikova.

Avslutningsvis viste hun til nødvendigheten av å ikke glemme politiske fanger.

– Så lenge folk snakker om dem, blir de ikke drept, forklarte hun.

Interpol og Europarådet misbrukes

Flere av de andre deltakerne seminaret kritiserte Interpol, som for tiden er organisert slik at det er opp til de enkelte landene å sette personer på listen over ettersøkte.

Bill Browder fra «Kampanjen for rettferdighet for Sergej Magnitskij» fortalte at han for ett år siden opplevde å finne sitt eget navn på listen uten å ha gjort noe galt. Mens Browder selv klarte å komme seg av listen, pekte både han og andre på at dette er langt vanskeligere om du ikke har et kjent navn eller penger slik Browder selv har.

Han krevde derfor at Interpol må underlegges en juridisk institusjon eller komité som kan vurdere denne typen saker.

Gerald Knaus fra European Stability Initiative fortalte hvordan Aserbajdsjans regjering har klart å manipulere Europarådet til ikke å kritisere landet til tross for utbredt valgfusk og manglende demonstrasjonsrett og til tross for at flere kritikere for øyeblikket sitter i fengsel, inkludert opposisjonspolitikeren Ilgar Mammadov.

Knaus kom også med en liste over land som stemte mot en slik kritikk, som blant annet inkluderte Russland, Tyrkia, Spania og deler av den norske delegasjonen.

Ifølge Knaus hadde dette vært et kraftig signal til myndighetene i Aserbajdsjan om at de ikke trengte å bekymre seg om imaget sitt utad og at de fikk en blankofullmakt til å fortsette å arrestere dissidenter.

– «Tradisjonelle verdier» undergraver menneskerettigheter

Jago Russell fra Fair Trials International fulgte opp Bill Browders kritikk av Interpol, og viste til flere eksempler der ikke bare Russland men også land som Indonesia og Venzuela hadde sørget for å føre opp eksildissidenter på Interpols «Most Wanted»-liste for å diskreditere dem.

Gunnar Ekeløve-Slydal fra Den norske helsingforskomiteen tok i sitt innlegg opp hvordan det å vise til «tradisjonelle verdier» i økende grad brukes til å underminere menneskerettighetene, ofte ved at man viser til at disse bygger på respekt og dermed kan brukes til å styrke menneskerettighetene.

Mens Ekeløve-Slydal var enig i at dette i mange tilfeller er tilfelle, viste han til barnebruder i Yemen og økningen i drap på homofile og transpersoner i USA som et eksempel på at tradisjonelle verdier kan være dypt undertrykkende.

Ekeløve-Slydal pekte også på at land som snakker om tradisjonelle verdier utad ofte undertrykker grupper innad slik tilfellet er med homofile i dagens Russland.

– Å gjøre menneskerettigheter avhengige av kultur er det samme som å undergrave dem, mente Ekeløve-Slydal.

Han pekte også på at mens retten til å ha en kultur er en del av menneskerettighetene, er ikke dette det samme som at man skal tvinges til å underordne seg denne kulturen mot sin vilje.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus