Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Homer Simpson finner ingen advarsler mot Sparlock the Warrior Wizard i Bibelen.

Homer Simpson finner ingen advarsler mot Sparlock the Warrior Wizard i Bibelen.

PR-flause for Jehovas vitner

Jehovas vitner ville advare mot onde krefter, men filmen deres førte til at de «mørke kreftene» fikk all sympatien. Bli kjent med "Sparlock the Warrior Wizard".

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2012 kl 16:05

Animasjonsfilmen starter med en veldig søt liten gutt som leker rundt på stuegulvet med liflig musikk i bakgrunnen. Han hopper glad rundt og leker med den nye lekefiguren sin som han har fått av en kamerat – Sparlock the Warrior Wizard. Han forteller mammaen sin at alle de andre barna også har en slik figur, og at de skal se filmen.

– Kan jeg også få lov til å se filmen, spør han moren forventningsfullt.

Men det gutten ikke har tenkt på, er at foreldrene er Jehovas vitner. Moren setter seg ned med ham og forklarer at magi er ondskap fra Satan, og at Jehova blir lei seg når han leker med slikt.

– Hvem liker magi? Jehova... eller Satan, spør moren illevarslende.

Stemningen skifter og blir veldig dyster. Gutten presses til å si at han selvsagt ikke vil leke med noe som Jehova hater, og at han ikke vil at at Jehova og moren skal bli lei seg. Til slutt havner Sparlock the Warrior Wizard i søppelkassa.

Filmen er del av en DVD for barn som Jehovas vitner har gitt ut med navnet "Become Jehovah’s Friend: Listen, Obey, and Be Blessed". Les mer her.

Sparlock går verden rundt

Bruker man troskyldige barn i en film og det oppstår en konflikt, er det vanskelig å unngå at barna får sympatien. Så også her. Filmen har ført til sterke reaksjoner på hvordan moren planter frykt i den lille gutten og tvinger ham til å kaste lekefiguren.

Dermed er en ny superhelt født: Sparlock the Warrior Wizard!

På internett spres slike ting fortere enn lynet, og Sparlock er nå i ferd med å bli et symbol for frigjøring fra undertrykkende religion. Du kan kjøpe t-skjorter, kaffekrus og klistremerker med Sparlock. Ellers flyter nettet over med bilder av Sparlock i alle tenkelige kombinasjoner. Sparlock er rett og slett i ferd med å bli et internett-meme.

– Magi er helt fantastisk uansett hva Jehovas vitner forteller deg. Kom inn og lær alt om fantasiens magiske verden som finnes utenfor det mentale fengselet du befinner deg i, heter det for eksempel på Facebook-sida Sparlock the Wizard.

Simpsons-episode med Sparlock

Et godt tegn på at budskapet er i ferd med å nå det brede lag, er at Sparlock har dukket opp i en Simpsons-episode.

– Det var jo bare en helt naturlig følge av populariteten til Sparlock, at han skulle få en rolle hos oss, sier Simpsons-skaper Matt Groening.

I episoden proklamerer Reverend Lovejoy at «Gud hater Sparlock the Warrior Wizard», og befaler menigheten til å ødelegge alle Sparlock-figurer de kommer over slik at Gud ikke skal bli sint.

Homer Simpson blir desperat og leter gjennom Bibelen på jakt etter Sparlock-forbannelser. Han finner ingen. Det kommer også fram at det er naboen Flanders som har sladret til Reverend Lovejoy om Sparlock.

Kalde føtter

Jehovas vitner har tydeligvis forstått at dette har tatt av i helt feil retning. De har sent ut en beskjed til nettstedet CafePress om at alle Sparlock-produkter må trekkes fra markedet på grunn av brudd på opphavsrettighetene, ifølge den Jehovas vitne-kritiske Facebook-gruppa Watchtower Uncensored.

Nettstedet svarer med at de ikke vil lage flere produkter, men at de vil selge ut de som allerede er laget.

– Alle Sparlock-produkter vil bli samleobjekter, så ikke vent! skriver de.

Ifølge denne bloggposten kjemper i tillegg Jehovas vitner for å få fjernet filmen om Sparlock fra nettet. Flere versjoner har blitt fjernet fra Youtube, men stadig nye dukker opp.

Jehovas vitner har ikke kommentert saken ut over dette. Søk etter "Sparlock" på deres internasjonale hjemmeside gir ingen treff.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus