Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Oslo kommune vil ha dispensasjon fra Opplæringsloven for å prøve ut et nytt og likestilt tros- og livssynsfag i skolen, som erstatning for dagens KRL-fag.

Oslo kommune vil ha dispensasjon fra Opplæringsloven for å prøve ut et nytt og likestilt tros- og livssynsfag i skolen, som erstatning for dagens KRL-fag.

Oslo vil ha dispensasjon fra loven for å erstatte KRL

#Kunnskapsdepartementet (KD) har innvilget en søknad fra Oslo kommune om å prøve ut et nytt, livssynsnøytralt alternativ til KRL-faget. Men Oslo får i...

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2007 kl 13:57

Kunnskapsdepartementet (KD) har innvilget en søknad fra Oslo kommune om å prøve ut et nytt, livssynsnøytralt alternativ til KRL-faget. Men Oslo får ikke dispensasjon fra Opplæringsloven. - Da blir dette mye vanskeligere, sier Kari Pahle (SV).

Tekst: Even Gran
Publisert 23.8.2007

- Jeg synes departementet taler med to tunger. På den ene siden sier de det er greit at vi får prøve ut et nytt fag, mens de på den andre siden fjerner en nødvendig forutsetning for at faget virkelig skal bli livssynsnøytralt, nemlig dispensasjonen fra Opplæringsloven, sier Kari Pahle.

Hun er blant de Oslo-politikerne som i 2005 vedtok at hovedstaden skulle søke om å få opprette en prøveordning med et nytt, livssynsnøytralt alternativ til KRL-faget. Vedtaket kom i kjølvannet av den fellende uttalelsen mot KRL-faget fra FN-komiteen for menneskerettigheter i 2004. SV med Kari Pahle i spissen tok initiativet til saken, og dannet den gangen flertall sammen med Ap, RV og Venstre.

- Kristendomsandelen må ned

Opplæringsloven krever at kristendommen skal ha en betydelig overvekt, både kvantitativt og kvalitativt, i skolens tros- og livssynsfag. Derfor har Oslo søkt om dispensasjon fra loven for å kunne prøve ut et mer likestilt fag.

- Målet er at faget skal behandle alle religioner og livssyn likt, og da må nødvendigvis kristendommens andel reduseres, sier Pahle.

Det faget Oslo søkte om å opprette i 2005 har 60 prosent "religioner og livssyn", og 40 prosent "filosofi, etikk og menneskerettigheter". Videre står det i søknaden at "kjennskap til Bibelen, evangelisk-luthersk kristendomsforståelse og ulike kirkesamfunn" ikke skal gis kvantitativ forrang. Søknaden presiserer imidlertid at det fortsatt skal gis kjennskap til kristendommen som kulturarv.

Bør synliggjøre kristendommen bedre

I sitt svar på søknaden som kom nå i april 2007, skriver Kunnskapsdepartemenetet at Oslo kan sette i gang med en prøveordning, men at andelen religion må økes, samtidig som andelen filosofi, etikk og menneskerettigheter må reduseres.

KD innvender også at Oslo kommune bør synliggjøre bedre hvilken rolle kristendommen har spilt og spiller i det norske samfunnet, historisk og kulturelt. Departementet stusser videre over at menneskerettigheter er viet en såpass stor andel av faget, så lenge dette allerede er gitt betydelig plass i samfunnsfaget.

Departementet kommenterer ellers ikke Oslos ønske om lovdispensasjon direkte, men stadfester at Oslo kommune må holde seg innenfor rammene "gitt av Stortinget".

- Styrket etter Strasbourg
I juni i år ble KRL-faget dømt på nytt av en internasjonal menneskerettighetsinstans. Denne gangen var det Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som mente at faget strider mot menneskerettighetene.

Kari Pahle mener at Strasbourg-dommen setter denne saken i et helt nytt lys.

- Det er jo nettopp den skjevfordelingen loven krever som domstolen nå har konkludert med at er i strid med menneskerettighetene. Derfor vil Oslo kommune henvende seg til departementet på nytt for å høre om vi likevel kan få lovdispensasjon. Vi hadde et møte om dette så sent som i går, forteller hun.

Pahle mener at dispensasjonssøknaden står mye sterkere nå, etter dommen, og at departementet i høyeste grad bør være åpne for å innvilge fritak fra en lov som nå kan sies å være i strid med menneskerettighetene.

Hun er usikker på hva som skjer hvis kommunen nok en gang ikke får dispensasjon.

- Hvorvidt vi skal gå videre med dette faget hvis vi får nei, må vi komme tilbake til. Men det er klart at det blir vanskeligere å få til et likestilt fag hvis vi må holde oss innenfor rammene av en diskriminerende lov, sier hun.

Fritanke.no har ikke lykkes i å få en kommentar til denne saken fra Kunnskapsdepartementet i dag, men kommer tilbake til saken.