Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
- Nordmenn femdoblet bruken av alternativ medisin fra 2005 til 2007, hevder NIFAB. - Dette er en useriøs sammenligning, sier biologiprofessor Kristian Gundersen.

- Nordmenn femdoblet bruken av alternativ medisin fra 2005 til 2007, hevder NIFAB. - Dette er en useriøs sammenligning, sier biologiprofessor Kristian Gundersen.

Oppgitt professor: - NIFAB gjentar påpekte feil

Ola Lillenes fra NIFAB stadfestet i Fritanke.no på onsdag at "annenhver nordmann bruker alternativ behandling". - Dette er feil, sier professor Kristian Gundersen.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2009 kl 14:34

- Det er uriktig at annenhver nordmann bruker alternativ behandling. Hovedårsaken til det høye tallet er at NIFAB definerer massasje som "alternativt", sier biologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen.

Står fast på omstridt påstand

NIFAB (Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling) hevder at annenhver nordmann brukte alternativ behandling i 2007. Dette skal være en femdobling siden 2005, da tallet lå nede på ti prosent, hevder de.

Den sterke økningen baserer seg på flere undersøkelser fra 1997 og 2005. Disse viser en stabil bruk av alternative tjenester blant om lag ti prosent av befolkningen. Men i 2007, altså to år etter siste undersøkelse, har tallet steget til nesten femti prosent, hevder det statlige infokontoret.

Denne påstanden blir skapt kritisert i et brev fra femten professorer i biologi og medisin, som Fritanke.no omtalte onsdag denne uka.

Likevel gjentar redaktør ved NIFAB, Ola Lillenes, etter å ha lest brevet, påstanden om at "annenhver nordmann bruker alternativ behandler".

- Vårt utgangspunkt er at annenhver nordmann faktisk bruker alternativ behandling, sa han til Fritanke.no på onsdag.

- Skuffende fra Lillenes

Biologiprofessor Kristian Gundersen er oppgitt over at Lillenes gjentar denne påstanden, etter at dette har blitt grundig tilbakevist i brevet han og fjorten andre professorer har sendt til Helsedepartementet.

- Lillenes' uttalelse er skuffende. Den bekrefter dessverre det jeg har en mistanke om. Lillenes og NIFAB har en agenda. De vil gjerne framstille det som om alternativ medisin er mye brukt og har god virkning, og misrepresenterer data slik at dette blir bekreftet, sier han.

- Direkte useriøst å sammenligne

I undersøkelsene mellom 1997 og 2005 ble folk ganske enkelt spurt om de har "benyttet seg av noen form for alternativ behandler".

Undersøkelsen i 2007 er helt annerledes. Her blir folk bedt om å spesifisere hva slags behandling de har brukt. Blant kategoriene finner vi "massasje". Det er dette alternativet som får størst oppslutning. Dernest er det en nesten like stor gruppe som oppgir at de har benyttet "annen alternativ behandling", uten at det går fram hva dette kan være.

Gundersen mener det er direkte useriøst å sammenligne undersøkelsene fra 1997 til 2005, med den fra 2007.

- Undersøkelser som skal sammenlignes over tid, må være utført på samme måte. Dette er elementær forskningsdesign, sier han.

Gundersen mener at det er urimelig å tro at tallet har femdoblet seg i løpet av bare to år.

- Vi har sammenlignbare undersøkelser som viser en stabil oppslutning fra 1997 til 2005, og så plutselig femdobler dette seg fra 2005 til 2007, i en undersøkelse som er helt annerledes utformet. Det er opplagt at dette skyldes måten man har spurt på, og at de plutselig tar med massasje, sier han.

Gundersen stusser også over hva NIFAB ønsker å oppnå ved å definere massasje som "alternativt"?

- Hva er det som er "alternativt" med massasje? Det er da behagelig jeg bruker det gjerne selv, sier han.

Reagerer på framstilling av vitenskap som ekstremisme
Gundersen reagerer sterkt på Ola Lillenes' utsagn til Vårt Land i går, der Lillenes uttaler "når begge yttersider kritiserer, er vel det et tegn på at vi befinner oss cirka midt i".

- Det er første gang jeg opplever at noen beskriver vitenskapelig basert kunnskap som ekstremisme. Det blir som når George W. Bush prøvde å likestille kreasjonisme og evolusjonslære, slår Gundersen fast.

Han synes forøvrig det er positivt at NIFAB-redaktør Lillenes stiller seg åpen for kritikk, men poengterer at det er mer enn "litt flikking" som må til.

- Det holder ikke bare å endre på eksemplene som vi tar opp i brevet. Her må det en grunnleggende holdningsendring til, sier Gundersen.

Ola Lillenes fra NIFAB har vært utilgjengelig for kommentar i dag.

Les brevet der femten professorer kritiserer NIFAB

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook