Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Åse Kleveland slår et slag for den åpne og inkluderende humanismen, og ideen om det enkelte menneskets uendelige verdi og ukrenkelighet. Foto: Reidar Thorsen

Åse Kleveland slår et slag for den åpne og inkluderende humanismen, og ideen om det enkelte menneskets uendelige verdi og ukrenkelighet. Foto: Reidar Thorsen

Ønsker åpen og inkluderende humanisme

#- Human-Etisk Forbunds store fortrinn er den etikken vi står for, og den styrken humanismen har som et rettledende livssyn for alle aspekter ved menn...

Publisert:

Sist oppdatert: 11.06.2007 kl 00:07

- Human-Etisk Forbunds store fortrinn er den etikken vi står for, og den styrken humanismen har som et rettledende livssyn for alle aspekter ved menneskelivet, sier Åse Kleveland, nyvalgt styreleder i Human-Etisk Forbund (HEF).

Tekst: Even Gran
Publisert: 11.6.2007

- Vi opplever en brutalisering i samfunnet i form av en hensynsløshet som gir seg mange ulike uttrykk. Det er klare tegn på at den etiske plattformen krakelerer. Det kan bare motvirkes med en åpen og inkluderende humanisme som HEF må være den fremste fanebærer for; ideen om det enkelte menneskets uendelige verdi og ukrenkelighet.

Dette sier HEFs nyvalgte styreleder Åse Kleveland til Fritanke.no rett etter sin velkomsttale på HEFs landsmøte 10. juni.

- Det eneste ryddige er fullt skille
Kleveland, som har vært medlem av forbundet i 29 år, ønsker ikke å komme med noen klare programerklæringer i forbindelse med valget.

- Jeg har blitt valgt til å lede en demokratisk organisasjon. Å komme fra menigmanns rekker til ledervervet og flagge bombastiske standpunkt ville vært dumt. I august møtes det nye styret, og jeg kan love at vi gjennom høsten skal si fra klart og tydelig fra om kommende satsinger, sier hun.

- Arbeiderpartiets holdning i statskirkesaken har blitt sterkt kritisert av forbundet. Hva mener du om landsmøtevedtaket til ditt eget parti i denne saken?

- Det eneste konsekvente og ryddige er et fullt skille mellom stat og kirke, til fordel for alle parter. Men politikk er det muliges kunst, og vi får se vedtaket som et første skritt på veien, sier den tidligere kulturministeren fra Ap.

Hun understreker at det er HEFs oppgave å holde presset oppe for å komme videre mot målet om et fullt skille.

- Jeg tror holdningene blant folk kan komme til å forandre seg relativt raskt og bane vei for et gjennombrudd i en overskuelig fremtid, spår Kleveland.

Vil fylle forpliktelsene

Åse Kleveland har siden 2006 vært direktør for Rikskonsertene, og er generelt en høyt profilert person. I korridorene på HEFs landsmøte ble det derfor luftet engstelse for om hun vil få tid til å fylle vervet som styreleder på en tilfredsstillende måte.

Kleveland beroliger de som måtte være redd for dette.

- Når jeg sier ja til å stille som styreleder, er dette selvsagt noe som forplikter like mye for meg som for alle andre. Jeg vil derfor prioritere høyt å oppfylle alle mine forpliktelser som styreleder, både når det gjelder styremøter, forhandlinger knyttet til konkrete saker og andre oppgaver relatert til vervet, sier hun.

Kleveland legger imidlertid til at hun det første året må konsentrere seg om kjernevirksomheten knyttet til styreledervervet, og derfor ikke kan forventes å svare ja på alle henvendelser.

- Ser du for deg å bli en person som fronter HEFs standpunkter offentlig, i tv-debatter og lignende?

- Hvis organisasjonen ønsker at jeg skal gjøre det, er jeg selvsagt åpen for det. Samtidig ønsker jeg ikke å tråkke på noen andres enemerker. Det er normalt den daglige ledelsen som skal representere forbundet utad, og arbeidsfordelingen må selvsagt avgjøres i nært samarbeid med generalsekretær Kristin Mile og styret, sier hun.

Gleder seg til å arbeide med ungdomsorganisasjonen

I velkomsttalen snakket Kleveland om hvorfor hun bestemte seg for å si ja til å bli ny styreleder i HEF. Hun har nemlig blitt spurt en rekke ganger tidligere om å ta på seg verv i organisasjonen.

- Mannen min bruker vanligvis å fraråde meg å ta på meg nye verv, og han applauderer ofte når jeg sier fra meg de jeg allerede har. Men denne gangen sa han: "Åse, dette bør du si ja til, for dette vet jeg betyr veldig mye for deg".

Kleveland understreker at humanismen er svært viktig for henne.

- For meg som menig HEF-medlem har humanismen stått for noe nært og personlig. Møtet med humanismen ble en a-ha-opplevelse. Det var dette jeg hadde ment hele tiden, men ikke helt greid å sette ord på. Det er en sterk opplevelse å delta på humanistiske konfirmasjoner og møte unge mennesker som har den samme opplevelsen. Jeg gleder meg til å være med på oppbyggingen av den nye ungdomsorganisasjonen, sier HEFs nye styreleder.

I velkomsttalen ba Kleveland avslutningsvis forsamlingen ha overbærenhet med henne hvis hun skulle trampe i baret en eller annen gang.

- Å hoppe fra de meniges rekker til ledervervet er en form for risikosport. Jeg ber om toleranse for eventuelle mageplask i startfasen, lo Åse Kleveland.