Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Sommerlektyre i postkassene nå

Nytt nummer av Fri tanke

Papirutgaven av Fri tanke er nå i postkassene. Les portrettintervju med Vigdis Hjorth, om James Randis møte med humanistiske konfirmanter, bli med HEF på skolebesøk, møt en hizbollah-lærer og katolikken som mener foreldre må få oppdra barna i UFO-tro hvis de ønsker det. (24.6.2011)

Publisert:

Fri tanke nr 2-2011 er nå i postkassene over det ganske land. Fri tanke på papir er Human-Etisk Forbunds medlemsavis og kommer ut fire ganger i året. Du finner pdf-versjonen her.

I «sommerutgaven» kan du lese følgende:

Awsome! James Randi møtte humanistiske konfirmanter da han var på Norgesbesøk tidligere i år. Den bittelille trollmannen gjorde inntrykk på konfirmantene. Kari Hommerstad (14) mente Randis viktigste poeng var viktigheten av å tenke kritisk:

– Man må være skeptisk til påstander som ikke kan dokumenteres vitenskapelig, ellers kan man lett bli lurt.

Ingen liker å bli lurt. Les reaksjoner fra noen av debattantene som har vært aktive i forbindelse med Human-Etisk Forbunds Ingen liker å bli lurt-aksjon, både for og i mot.

Dramadama. Møt forfatteren Vigdis Hjorth i portrettet – om forfatterskap, skandaler, moderskap og meningen med livet:

– «Hvert eneste korn i denne sten, hver eneste mineralbit av dette nattmørke fjell, utgjør alene en verden», skriver [Albert Camus], veldig poetisk sier han det, «selv kampen for å nå høydene er nok til å fylle et menneskehjerte.» For det handler om hvordan å finne mening i livet, når det ikke er mening med livet, ikke sant? Hvis du forutsetter dette andre, et liv etter døden, får du ikke tak i den menneskelige utfordringen. Da flytter du oppmerksomheten bort fra oppgaven!

Humanisme + miljø = sant? Hvordan skal Human-Etisk Forbund forholde seg til miljøsaken? Økonom og miljøaktivist Frode fanebust ønsker at «hans» organisasjon kommer på banen i det han mener også er det viktigste moralske spørsmålet i vår tid. Initiativtaker til Besteforeldrenes klimaaksjon og HEF-medlem, Halfdan Wiik, mener HEF bør ha mye å tilføre saken. Og landsmøtet vedtok å løfte spørsmålet opp på dagsordenen.

Humanistisk ABC.Hvordan formidle det humanistiske livssyn til 50 niendeklassinger i løpet av femti minutter? Bli med Human-Etisk Forbund på skolebesøk – uten andre hjelpemidler enn kritt, flaske, hundrelapp og kunnskap.

Guds parti. Libanon er en av de mer komplekse statene i Midtøsten. Landet har et demokrati, men maktposisjonenes fordeling er forutbestemt ut fra religiøs tilhørighet. Samtidig sitter det shiamuslimske partiet Hizbollah med makt til å styrte regjeringen. Fri tankes utsendte møtte en lærer og en kriger fra bevegelsen, som ikke kunne håndhilse fordi hun var kvinne.

Ellers i bladet: Human-Etisk Forbunds landsmøte; Religion og oppdragelse; Hvem har ansvar for å beskytte sivilbefolkningen?; Vær også skeptisk til egne opplevelser; Bokanmeldelser og Meningsytringer.

Les hele bladet i pdf-utgave her.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus