Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Mari Boine framførte sangene Gula Gula og Eatnan Bákti. Til slutt sang hun låta Goaskinviellja sammen med en av konfirmantene, Elle Maija Bær. Boine er i slekt med to av konfirmantene. Foto: Kjell Sæther.

Mari Boine framførte sangene Gula Gula og Eatnan Bákti. Til slutt sang hun låta Goaskinviellja sammen med en av konfirmantene, Elle Maija Bær. Boine er i slekt med to av konfirmantene. Foto: Kjell Sæther.

Nytolkning av Metallica i historisk konfirmasjon

Oda, Elle Maija og Biret Irja ble de første til å konfirmere seg humanistisk i samehovedstaden Karasjok. Det skjedde onsdag i påskeuka. Fram til nå har den kristne konfirmasjonen vært enerådende i regionen. Mari Boine sang tre låter under seremonien.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.02.2019 kl 12:29

Veggene på Samisk videregående skole i Karasjok berget seg heldigvis gjennom stedets første humanistiske konfirmasjon uten å bli blåst ut av knallharde gitarriff i høyt tempo, og forsterkere skrudd opp til 11. Det var nemlig ikke metal-bandet Metallicas mest bråkete låt som ble framført, men derimot bandets eneste ballade og roligste sang, "Nothing else matters". Den ble sunget av de tre konfirmantene Oda Opdahl Nordland, Elle Maija og Biret Irja Bær. Helle Nystad akkompagnerte på gitar, så selv de sarteste ører overlevde uskadet.

De tre konfirmantene er stolte over å ha brutt ny grunn for Humanistisk konfirmasjon.

- Noen må jo bryte tradisjoner og være de første til alt, så vi er litt stolte over å bli historiske, sa Oda, Elle Maija og Biret Irja til lokalavisa Sagat i forkant av seremonien.

God reklame for humanistisk konfirmasjon

Per Anders Bær, far til to av konfirmantene, tvillingene Elle Maija og Biret Irja Bær, sier til Fritanke.no at det sannsynligvis vil bli flere humanistiske konfirmasjoner i Karasjok.

- Det var omtrent 100 personer tilstede. Mange av disse var foreldre som vurderer Humanistisk konfirmasjon for sine barn. Vi satte standarden høyt, og mange av dem fortalte meg etterpå at de også vil ha en slik seremoni, forteller Bær.

Han understreker at seremonien var svært høytidelig og vellykket. Først var det åpning av en pianist. Deretter fulgte en tale fra nestleder i Finnmark HEF, Sylvia Sollien. Så framførte Mari Boine, som er i familie med tvilling-konfirmantene, sangene "Gula, Gula" og "Eatnan Bákti". Senere leste de tre jentene diktet Til ungdommen av Nordahl Grieg og sang Nothing else matters. Deretter fulgte tale fra foreldre, hilsningsord fra Karasjok-ordfører Kjell Sæther, allsang av Din tanke er fri og overrekkelse av kursbevis.

- Alle er svært positive, og vi har ikke fått noen negative tilbakemeldinger, sier Per Anders Bær.

Ikke døpt

De tre jentene er ikke døpt, og det var heller aldri aktuelt å gjøre det slik at de kunne få en kirkelig konfirmasjon.

- Vi hadde egentlig bare tenkt å ha en familiefest, men da Human-Etisk Forbund tok kontakt og fortalte hva Humanistisk konfirmasjon er, syntes vi det hørtes greit ut, sier de tre konfirmantene til avisa Sagat. I hele vinter har de gått på konfirmasjonskurs sammen med andre humanistiske konfirmanter i Finnmark.

Neste stopp Kautokeino?

Nestleder i Finnmark HEF, Sylvia Sollien, sier til Sagat at dette ikke er første gang noen med samisk bakgrunn konfirmerer seg humanistisk. Dette har skjedd før, men da har seremonien vært i Alta.

Nå har det altså vært Humanistisk konfirmasjon i Karasjok også, men Sollien tror det kan ta litt tid før det blir arrangert noen Humanistisk konfirmasjon i den andre samebygda i indre Finnmark; Kautokeino.

- Jeg tror nok den kirkelige konfirmasjonen står sterkere i Kautokeino enn i Karasjok, sier hun.

Sollien tror at flere fra den samiske befolkningen vil velge Humanistisk konfirmasjon i fremtiden.

- De tilbakemeldingene jeg har fått, tyder på at flere Karasjok-ungdommer kunne ha tenkt seg dette alt i år, hvis de hadde visst om denne seremonien, sier hun.