Kontakt
I morgen skal USAs ateister og ikke-religiøse samles i Washington DC. Sist de gjorde det var i 2012. Foto: Reason Rally
I morgen er det Reason Rally, og Pew Research Center presenterer «ti fakta om ateister».
Even Gran
Publisert: 03.06.2016 kl 15:51
Sist oppdatert: 03.06.2016 kl 19:10
I morgen, lørdag 4. juni, arrangeres Reason Rally i Washington DC for andre gang. Den første gangen ateister og sekulære samlet seg i hovedstaden, kom det mellom 10 og 20.000. Denne gangen er det ventet langt flere.
Pew Research Center markerer anledningen ved å lansere «ti fakta om ateister».
Antallet ateister i USA nesten doblet seg mellom 2007 og 2014, fra 1,6 prosent av befolkningen i 2007, til 3,1 prosent i 2014. De som kaller seg agnostikere har økt fra 2,4 til fire prosent i samme tidsrom. Til sammen sa sju prosent av befolkningen i 2014 at de enten er ateister eller agnostikere.
Det er omtrent tre ganger så mange som teknisk sett er ateister (9 prosent), enn som velger å kalle seg det (3 prosent).
68 prosent av ateistene er hvite unge menn med høy utdannelse. Gjennomsnittsalderen er 34 år. 78 prosent er hvite og 43 prosent har universitetsutdannelse.
69 prosent knytter seg til det demokratiske partiet, mens 56 prosent ser på seg selv som liberale. Ateistene er sterke tilhengere av likekjønnet ekteskap og retten til selvbestemt abort.
Åtte prosent av de som erklærer seg som ateister, sier de «tror på en Gud eller en universell åndelig tilstedeværelse» til tross for at de sier de er ateister.
Over halvparten uttrykker en dyp undring over universet.
Bare ni prosent sier de diskuterer religion med religiøse mennesker minst en gang i uka.
Bare én prosent snur seg mot religion for hjelp og støtte. 32 prosent søker til vitenskapen for hjelp, men den største gruppa (44%) bruker praktisk erfaring og sunn fornuft.
Ateister er omtrent like upopulære som muslimer.
Men stadig flere bryr seg ikke, og synes det hadde vært greit med en ateistisk president.
45 prosent i USA mener det å tro på Gud er nødvendig for å ha gode verdier.
Se detaljene her.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.