Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De offentlige studietilbudene i alternativ behandling ved britiske universiteter er halvert siden 2007 på grunn av redusert studenttilstrømming og protester fra skeptikere og rasjonalister.

De offentlige studietilbudene i alternativ behandling ved britiske universiteter er halvert siden 2007 på grunn av redusert studenttilstrømming og protester fra skeptikere og rasjonalister.

Nedtur for alternativ behandling i Storbritannia

Søkningen til utdanning innen alternativ behandling er på nedtur. Antall studieprogrammer er halvert siden 2007.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2012 kl 09:39

Det er nedgangstider i Storbritannia. De offentlige universitetene har innført sterkt kontroversielle studieavgifter, arbeidsledigheten øker og kampen om ressursene hardner til.

I denne situasjonen har studentene tydeligvis sluttet å søke seg til utdanning i alternative behandlingsformer som akupunktur, homøopati, aromaterapi og refleksologi, skriver The Telegraph.

Siden 2007 har antallet bachelor- og mastergrader på disse områdene blitt nær halvert. Studentene søker seg heller til tradisjonelle fagområder som fysikk og kjemi, skriver nettavisa.

Offentlig alternativopplæring med kongelig hjelp

I Storbritannia, i motsetning til Norge, er det vanlig at offentlige universiteter tilbyr utdanning innen alternativ behandling. Dette er en ordning som ble innført i 1992, og som nådde sitt høydepunkt i antall studietilbud i 2007, altså for bare fire-fem år siden.

Utviklingen har også blitt påskyndet av de kongelige. Prins Charles har aktivt støttet arbeidet med å få slike undervisningstilbud inn på universitetene, samtidig som han også har jobbet for å få alternative behandlingsformer inn i det britiske, offentlige helsevesenet (NHS).

En slutt på "The age of endarkenment"?

De offentlige studietilbudene i alternativ behandling har vært kontroversielle i lang tid. Protester har kommet fra mange hold, men det er kanskje farmakologi-professor David Colquhoun og gruppa Sense about science som har vært tydeligst i sine protester.

– Britiske universiteter underviser i humbug, sa Colquhoun til BBC i 2007, oppgitt over den sterke veksten i alternative undervisningstilbud.

I en artikkel i The Guardian fra august 2007, kaller Colquhoun veksten i alternativ tankegang og antivitenskapelighet for "The age of endarkenment".

– Hvis alt vi trengte å bekymre oss over var et par få homøopater og astrologer, så hadde det kanskje vært greit å riste på skuldrene. Men når den nye mørketiden også preger parlamentet, universitetene og skolene, må vi ta utviklingen på alvor, skriver Colquhoun.

– Nedgang skyldes økt motstand

Men nå har altså utviklingen snudd, skal vi tro The Telegraph. Halvparten av studieprogrammene i alternativ behandling fra 2007 er nå fjernet etter at studenttilstrømmingen har gått vesentlig ned.

Ved Universitetet i Westminster er studenttilstrømmingen halvert. For fem år siden hadde universitetet fjorten bachelorgrader innenfor alternativ behandling. Nå er det bare fire igjen, på to områder, akupunktur og urtemedisin.

En annen konsekvens av nedgangen er at det for eksempel ikke lenger finnes noen britiske universiteter som tilbyr universitetsgrad i homøopati.

Slik The Telegraph oppfatter situasjonen, vil flere nedleggelser følge.

– Utviklingen skyldes blant annet økende press fra forskere og leger som er opprørt over at skattebetalernes penger skal brukes på å lære studenter om krystallterapi og "energifelter", konstaterer nettavisa.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.