Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kristne hcakere synes ikke ateister og agnostikere har noe på Myspace å gjøre. Derfor døpte de om Bryan Pestas ateistgruppe til "Jesus is Love".

Kristne hcakere synes ikke ateister og agnostikere har noe på Myspace å gjøre. Derfor døpte de om Bryan Pestas ateistgruppe til "Jesus is Love".

Myspace slettet forum for 35.000 ateister

#Etter press fra kristne aktivister slettet Myspace.com verdens største nettverksforum for ateister og agnostikere. Tekst: Even Gran Publisert: 5.2....

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2008 kl 10:59

Etter press fra kristne aktivister slettet Myspace.com verdens største nettverksforum for ateister og agnostikere.

Tekst: Even Gran
Publisert: 5.2.2008

Gruppa Atheist and Agnostic Group ble opprettet på det sosiale nettverksnettstedet Myspace.com i 2004 av Bryan Pesta. Han er professor i psykologi ved Cleveland State University. Etterhvert har gruppa bygd seg opp til å bli verdens største forum for ateister og agnostikere med hele 35.000 medlemmer.

I begunnelsen av januar ble gruppa slettet av Myspace. Årsaken var press fra kristne grupper, skriver Cleveland Plain Dealer.

Press fra kristne hackere

En gruppe kristne hadde for eksempel samlet inn rundt 500 underskrifter for å fjernet ateist-gruppa fra Myspace.

Ateistgruppa til Pesta har også tidligere blitt hacket en rekke ganger, blant annet i 2005, da en gruppe kalt "Christian crusaders" slettet den. Den gangen ble den imidlertid gjenopprettet, og Myspace-sjefen Tom Anderson forsikret om at "Myspace driver ikke med sensur".

I 2007 ble gruppa hacket på nytt. Da endret hackerne navnet på gruppa til "Jesus is Love", og stengte mange av de mest aktive deltagerne ute. Etter dette greide grunnleggeren Bryan Pesta å få Myspace til å gjenopprette gruppa, men ettersom de kristne hackerne også hadde utvist mange hundre av de mest aktive brukerne, fungere ikke gruppa som før.

Etter en rekke e-poster for å få Myspace til å gjøre om utvisningen av brukerne, fikk Pesta i begynnelsen av januar en kort beskjed fra Myspace: Takk for informasjonen. Vi sletter gruppa".

Diskriminering på grunn av livssyn

Bryan Pesta mener saken viser at Myspace forskjellsbehandler på livssynsmessig grunnlag.

- Jeg tror ikke det sirkulerer noe notat hos Myspace hvor det står "knus hedningene". Jeg tror en enkelt ansatt som har slettet gruppa av religiøse årsaker, og at ingen griper inn. Det er så mange indisier som peker i den retningen at jeg tror det vil holde i en rettssak, skriver Pesta i et innlegg på nettstedet Friendly Atheist.

Hårreisende av Murdoch å sensurere
I april 2007 ble Myspace-gruppa til Bryan Pesta belønt med prisen "Excellence in Humanist Communications" som deles ut av Humanist Chaplaincy at Harvard. Lederen her, Greg Epstein, reagerer sterkt på at Myspace, som eies av mediemogulen Rupert Murdoch, har lagt ned gruppa.

- Det er hårreisende hvis Rupert Murdoch og verdens største sosiale nettverksnettsted aksepterer diskriminering mot ateister og agnostikere. Hvis situasjonen ikke avklares, har vi ikke annet valg enn å tro at det er nettopp dette som er tilfellet, sier Epstein ifølge The Secular Student Alliance.

Opprettet igjen

Siste vending i saken er at Myspace har gjenopprettet gruppa. Dette skjedde sist lørdag. Flere hundre av de mest aktive brukerne er imidlertid fortsatt utestengt. Før dette blir omgjort kan ikke gruppa fungere som før.

- Ingen på Myspace har kontaktet meg, men noen har tydeligvis fått gruppa opp igjen. Tusen takk for det, Myspace, skriver Pesta på Myspace-profilen sin.

Han håper gruppa snart kan oppfylle forventningene til alle de som har engasjert seg i saken.

Les mer om Myspace-gruppa Atheist and Agnostic Group på Wikipedia