Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Levi Fragell vil nødig framstå som hoverende, og har ikke frontet mirakeldusøren på lang tid. Men han bekrefter at den står ved lag når Fritanke.no spør.

Levi Fragell vil nødig framstå som hoverende, og har ikke frontet mirakeldusøren på lang tid. Men han bekrefter at den står ved lag når Fritanke.no spør.

Mirakeldusør står ved lag

#Levi Fragell synes mirakelpredikanter burde ta seg bryet med å få en uavhengig bekreftelse på at helbredelse ved bønn fungerer. Da ligger det nemlig ...

Publisert:

Sist oppdatert: 28.11.2007 kl 12:07

Levi Fragell synes mirakelpredikanter burde ta seg bryet med å få en uavhengig bekreftelse på at helbredelse ved bønn fungerer. Da ligger det nemlig 100.000 kroner og venter.

Tekst: Even Gran
Publisert: 28.11.2007

Mandag sendte NRK1 en dokumentar om mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen. En rekke personer stod fram i programmet som "helbredet".

Pedersen sier at helbredelsene hans er bekreftet av fagfolk, men han har ennå ikke lagt fram noen uavhengig dokumentasjon på dette, selv om det er utlovt 100.000 kroner hvis han greier det.

Da Pedersen ble konfrontert med dette i et nettmøte i Vårt Land mandag kveld, svarte han som følger:

- Det er rett at jeg er blitt lovet 100.000 kroner for en sterkt, dokumentert helbredelse. Den tidligere lederen av Human Etisk Forbund, Levi Fragell, kom med dette tilbudet til meg på et TV-program i programmet "Lønning Direkte" den 7. mars 1996.

Pedersen skriver at han har mange dokumenterte under, men tror ikke Fragell vil godta dem når det kommer til stykket.

- Fragell har vist seg å ha spesielle kriterier for hvordan dette dokumenterte underet skal være. Det er ikke nok at det er et dokumentert mirakel. Dessuten er jeg ikke interessert i Levis penger. La den gode mannen ha dem selv. Gud velsigne Levi Fragell! skriver Svein-Magne Pedersen.

Krever bare en uavhengig bekreftelse
Levi Fragell avviser at han krever mye.

- Det holder med ett eneste dokumentert mirakel. Hvis de for eksempel kan vise til at det ytterste leddet på en finger har vokst ut igjen, så er jo det svært enkelt å dokumentere, sier han.

Fragell understreker at det bare er å la en uavhengig gruppe leger undersøke saken.

- Hvis de finner noe som umulig kan la seg forklare på annet vis, så er mirakelet bevist. Det er jo nettopp dette mirakelpredikantene hevder å få til, så jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så vanskelig, sier Fragell.

Han legger til at et brudd på naturlovene er en så oppsiktsvekkende begivenhet at det må være lov til å be om dokumentasjon. Fragell er imidlertid ikke redd for at han vil bli 100.000 kroner fattigere med det første.

- James Randi har lovt ut så mye som en million dollar i USA, og ennå er det ingen som har greid å dokumentere noe som helst, sier han.

- Men mange sier jo at de blir helbredet? Tror du de lyver?

- Når folk sier at de "føler seg bedre", så der det ikke så lett å bevise eller motbevise. Noen ganger er det andre årsaker til at de blir friske. Dessuten kan det tenkes at slik bønn faktisk har en effekt. Den opphisselsen du føler kan utløse endorfiner i kroppen som kan lette på smerter og få en til å føle seg bedre en kort stund, sier han.

Fragell understreker imidlertid at denne lykkefølelsen er kortvarig.

- Slike mirakelhistorier har blitt sjekket gang etter gang, og folk er akkurat like dårlige etterpå. Hvis du ringer og ber om dokumentasjon, så får du det aldri.

Bryr seg ikke om dokumentasjon

Fritanke.no har prøvd å komme i kontakt med noen av de som stod fram i programmet om Pedersen, men ingen av de som var navngitt på skjermen var å finne i telefonkatalogen.

En mann som tilsynelatende blir kurert for dårlig hørsel sa imidlertid navnet sitt til Pedersen i et klipp som bare ligger på nettet.

Det var Jan Petter Magnus fra Vang i Valdres, og han får vi kontakt med. Men Magnus kan ikke vise til noen uavhengig legebekreftelse når Fritanke.no ringer.

- Man er så glad for å ha blitt hjulpet i slike situasjoner at man ikke bryr seg om å gå mer til lege. Man blir bare fylt av takknemlighet til Gud, sier Magnus til Fritanke.no.

Han bekrefter at Pedersen helbredet ham.

- Jeg har slitt med dårlig hørsel siden 50-tallet. Hørselsnerven har vært delvis ødelagt. Da Pedersen stakk fingrene inn i ørene mine, hørtes det ut som jeg fikk lyden av et pressluftbor i hodet. Etter en stund forsvant lyden, og jeg kunne høre som aldri før. Høreapparatene mine har ligget ubrukt siden, sier den nå pensjonerte sognepresten.

- Hvis dette er sant, så burde det vel ikke være noe problem å få det dokumentert? Hvorfor benytter du ikke anledningen til å stille alle skeptikere i skammekroken og kanskje innkassere 100.000 fra Levi Fragell?

- Dette virker ikke for alle. Man må tro på Jesus som sin frelser. Men datteren min som er lege i USA kan bevitne at jeg hører igjen. Hun trenger ikke lenger skrike til meg i telefonen, sier Jan Petter Magnus.

Mer på NRK.no