Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk konfirmasjon holder seg på omtrent samme nivå som i fjor.

Humanistisk konfirmasjon holder seg på omtrent samme nivå som i fjor.

Marginal økning for Humanistisk konfirmasjon?

Påmeldingen til årets runde med Humanistisk konfirmasjon tyder på en marginal økning fra sist. Tallet havner trolig på i underkant av 10.000 konfirmanter.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2010 kl 14:35

I forhold til påmeldingen til Humanistisk konfirmasjon på samme tidspunkt i fjor, har det kommet 168 flere reelle påmeldinger, viser tall fra Human-Etisk Forbund.

Når 2009 nå er tilbakelagt, sitter forbundet med 9748 ungdommer påmeldt til årets runde Humanistisk konfirmasjon, noe som er litt mer enn samme tidspunkt i fjor. I fjor meldte det seg 182 konfirmater etter nyttår.

Forutsatt at det samme skjer i år, vil totaltallet øke med rundt 100 konfirmanter sammenlignet med fjoråret. HEFs andel av konfirmantkullet vil stige, ettersom det ifølge SSB totalt sett bare ble født 200 flere personer i 1995 (årets kull) enn i 1994.

Utfordring å lære av hverandre

Ansvarlig for HEFs seremonibase, Børre Austmann, er spent på hvor mange påmeldinger forbundet vil få etter nyttår.

- Det skal bli interessant å se om en større andel av 2010-kullet har meldt seg på før årskiftet. Det er en del ting vi er gjort annerledes i år, og det skal bli spennende å se hvordan det slår ut, sier han.

Austmann påpeker også at det bare er på nasjonalt plan at påmeldingen er noenlunde stabil. På fylkesnivå er det større variasjoner. Noen øker, mens andre går ned.

- Det er en utfordring for organisasjonen å se hvilke fylker som har framgang, og hvem som har tilbakegang, og analysere årsakene til dette for å se om det kan være noen gode råd å hente, sier han.

Utflating

Dette er det andre året Human-Etisk Forbund tilbyr heldigital påmelding til Humanistisk konfirmasjon. Det nye datasystemet gjør det mulig å få ut tall om påmelding langt tidligere enn før.

Den digitale påmeldingen har imidlertid ikke ført til at påmeldingstallene har skutt i været. Her var toppåret 2005 med 10784 konfirmanter. Etter dette har tallet gått ned, og i de siste to årene flatet ut.

Fra 1992 til 2005 ble tallet på humanistiske konfirmanter mer enn fordoblet. Tallet økte fra 4435 (1992) til 10784 (2005). Se oversikt her.