Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Kan en lege nekte å gjøre lovpålagte oppgaver begrunnet i religionsfriheten? Det kan det tenkes retten må ta stilling til hvis det blir noe av søksmålet.
 Foto: Bernd Leitner Fotodesign / Shutterstock / NTB scanpix

Kan en lege nekte å gjøre lovpålagte oppgaver begrunnet i religionsfriheten? Det kan det tenkes retten må ta stilling til hvis det blir noe av søksmålet. Foto: Bernd Leitner Fotodesign / Shutterstock / NTB scanpix

Lege har blitt oppsagt fordi hun nekter å sette inn spiral på kvinner. Nå varsler hun søksmål

En lege som ble sagt opp fordi hun nekter å sette inn spiral på kvinner, varsler søksmål mot kommunen hun jobbet i.

Publisert:

– Prinsipielt er avgjørelsen tatt, det blir rettssak mot Sauherad kommune. Min klient ønsker å få saken prøvd for retten, sier advokat Håkon Bleken til Vårt Land. Han representerer den katolske legen Katarzyna Jachimowicz, som blant annet nekter å sette inn spiral.

– Kommunen hadde problemer med å skaffe leger. Jeg ville være lege i Sauherad, men de gjorde det til en stor sak at jeg ikke vil sette inn spiral på kvinner som søker prevensjon. Jeg fikk ingen klager på jobben jeg gjorde, sier Jachimowicz.

– Kommunen må bli frifunnet

Hun ble sagt opp av kommunen i desember i fjor som følge av at hun nektet å utføre lovpålagte oppgaver. Hun er formelt ansatt i kommunen fram til juni, men har siden i fjor hatt permisjon for å arbeide på sykehuset på Notodden.

Kommunen, som representeres av advokat Frode Laureid i KS, mener den har alt sitt på det tørre.

– Kommunen må bli frifunnet, og Jachimowicz må betale saksomkostningene, sier han på spørsmål om hva kommunen vil prosedere på i en rettssak. Bleken understreker på sin side at søksmålet ennå ikke er levert, i påvente av at Jachimowicz skal samle inn nok penger til å dekke kostnadene ved saken.

Langvarig strid

Striden om den såkalte reservasjonsretten skapte stort engasjement i 2013 og 2014. Bakgrunnen var at Høyre og Frp under regjeringssonderingene i 2013 inngikk en spesialavtale med KrF om å gi fastleger mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort. Flere leger ønsket også å reservere seg mot å henvise til assistert befruktning, prevensjonsmidler og andre oppgaver som strider mot deres religiøse overbevisning.

Avtalen skapte store protester og omfattende folkelig mobilisering via sosiale medier, og i april 2014 valgte helseminister Bent Høie (H) til slutt å skrinlegge forslaget. I stedet ble regjeringen og KrF til slutt enige om at fastleger ikke lenger skal henvise kvinner til abort – og dermed ikke trenger å reservere seg.

Flere saker

Jachimowicz var en av flere leger i fem kommuner som i fjor ble klaget inn til Helsetilsynet for å reservere seg mot å henvise kvinner til abort og til å sette inn kobberspiral.

Kommunene – Vinje, Sauherad, Bø, Rauma og Tromsø – fikk brev om at legene som har fastlegeavtale, må innrette seg etter regelverket, og at de må levere alle tjenestene som allmennleger skal tilby sine pasienter.

Ifølge Dagen , gjaldt klagesakene leger som har reservert seg mot å henvise til abort, men også leger som har reservert seg mot å henvise til assistert befruktning, å foreskrive hormonelle prevensjonsmidler, sette inn kobberspiral og spiral samt å foreskrive nødprevensjon. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.