Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Marianne Tofte fra Rogaland gleder seg til en ukes humanistisk sommerleir på Tjøme. Foto: Anette Holmedal

Marianne Tofte fra Rogaland gleder seg til en ukes humanistisk sommerleir på Tjøme. Foto: Anette Holmedal

Kun ett human-etisk navneforslag

På torsdag blir HEFs nye ungdomsorganisasjon stiftet på Tjøme. Navnedebatten går hett. Det er de "humanistiske" navneforslagene som dominerer. Kun ett forslag har kommet inn med "human-etikk" i navnet.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2017 kl 09:57

Publisert 13.8.2007

Rundt 50 ungdommer fra hele landet er denne uka samlet til humanistisk ungdomsleir på Tjøme i Vestfold. På torsdag skal ungdommene stifte en ny, landsdekkende humanistisk ungdomsorganisasjon, som vil bli ungdomsorganisasjonen til Human-Etisk Forbund (HEF).

HEF er inne i en prosess der "humanisme" i stadig større grad tar over for "human-etikk" som betegnelse på organisasjonens livssyn.

Dette reflekteres også i forslagene på navn til den nye ungdomsorganisasjonen. Så langt dominerer forslagene med "humanisme" i navnet. Hun ett forslag med "human-etikk" er levert. Men det kan også tenkes at det blir noe helt annet. En rekke forslag fremhever også fritenker-begrepet.

Ingrid Stranger-Thorsen, som har arbeidet på heltid som prosjektleder for den nye ungdomsorganisasjonen siden april, forteller at det blir en prøveavstemning blant navneforslagene på onsdag. De tre forslagene som får flest stemmer vil deretter bli fremmet på stiftelsesmøtet torsdag.

Falkevik og Helgestad lederkandidater

På stiftelsesmøtet torsdag får organisasjonen et navn, en leder, et styre, vedtekter og et arbeidsprogam. Alle HEF-medlemmer mellom 15 og 26 år har stemmerett. Kanskje vil stiftelsesmøtet også komme med en del uttalelser, forteller Stranger Thorsen.

Lederkandidater så langt er Steffen Falkevik og Lars Petter Helgestad. Førstnevnte er fra Møre og Romsdal. Han har bakgrunn fra Spjelkavik ungdomssenter og har vært aktiv i Ungdom mot narkotika. Falkevik er også varamedlem til styret i Ålesund HEF og var assistent for konfirmasjonskullet i Ålesund i vår.

Lars Petter Helgestad fra Buskerud har vært organisasjonssekretær for Buskerud fylkeslag, og lokallagsleder for HEF i Eiker. Han har også sittet i styret til den internasjonale humanistiske ungdomsorganisasjonen IHEYO siden starten, og ble tidligere i år valgt til IHEYOs president. Helgestad er også involvert i utviklingen av HEFs nye administrasjonssystem for seremonier. Han er medlem i HEFs internasjonale utvalg, deltar i HEF ungdomsutvalg som har ansvaret for den nye ungdomsorganisasjonen fram til stiftelsesmøtet på torsdag.

I tillegg til de to lederkandidatene har det kommet en rekke forslag på styremedlemmer. Valgkomiteen kommer til å legge fram et samlet forslag til styre, inkludert leder, på torsdag. Valgkomiteen vil prøve å finne en rimelig balanse med hensyn til kjønn, alder og geografi, forsikrer medlem i valgkomiteen, Mari Marthe Apenæs.

Åse Kleveland innleder stiftelsesmøte

Stiftelsesmøtet på torsdag åpnes med en hilsningstale fra HEFs nyvalgte styreleder Åse Kleveland. Det blir også hilsningstale fra unghumanister fra Finland, Sverige, Tyskland, Belgia, samt en hilsningstale på video fra Uganda. HEFs generalsekretær Kristin Mile vil også være tilstede.

Det blir satt opp busser som går fra Oslo 0700 på torsdag morgen. Påmeldingsfristen alle som ønsker å delta på denne bussen er i dag, mandag 13.8. Ellers er alle HEF-medlemmer mellom 15 og 26 velkomne til å møte opp på Eidene senter på Tjøme torsdag kl. 0900, forteller Christoffer B. Larsen i ungdomsutvalget.

Konspiranoia og spådomskunst

Det er mye annet også som skal skje på sommerleiren på Tjøme, i tillegg til stiftelsesmøtet på torsdag. Den HEF-ansatte filosofen Kaja Melsom utfordrer i dag ungdommene på hva humanisme egentlig er, og ber dem begrunne hvorfor akkurat dette livssynet er det som passer best for dem.

Ellers er det foredrag om krig og etikk, konspirasjonsteorier, spådomskunst, sjøormer, svartmetallister og brunskjorter spredt utover dagene.