Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Aps partisekretær har fått dårlig respons i den interne partihøringen.

Aps partisekretær har fått dårlig respons i den interne partihøringen.

Kun 3,4 prosent har svart i den interne Ap-høringen

#Kun 3,4 prosent har svart i Arbeiderpartiets interne høring om stat/kirke. 65 prosent av disse støtter statskirken. Dette utgjør 2,2 prosent av de pa...

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2006 kl 14:57

Kun 3,4 prosent har svart i Arbeiderpartiets interne høring om stat/kirke. 65 prosent av disse støtter statskirken. Dette utgjør 2,2 prosent av de partiinterne høringsinstansene. På grunnlag av dette sier Ap at "statskirkeordningen står sterkt" i partiet.

Tekst: Even Gran
Publisert 27.11.2006

I høst har Arbeiderpartiet hatt en intern høring som et ledd i arbeidet med å komme fram til et standpunkt i stat/kirke-saken. Men det er ikke så mange av partiets rundt 1400 høringsinstanser som har tatt seg bryet med å svare.

Den 27. november hadde det kommet inn 48 uttalelser. Det er kun 3,4 prosent av det totale antallet. 31 av disse 48 uttalelsene (65%) ønsker å beholde statskirken. Det er 2,2 prosent av totalen. På grunnlag av disse tallene uttalte Aps ledelse i mediene i dag at "statskirken som institusjon står sterkt i Ap".

Vinjar Tufte, leder i partigruppa Humanistiske sosialdemokrater rister på hodet over den tendensiøse framstillingen fra partiledelsens side.

- Oppslutningen rundt denne høringen er på linje med det demokratiske underskuddet man finner i valg til menighetsrådene, poengterer han.

Tufte reagerer på at partledelsen kan gå ut og slå fast at "statskirken står sterkt" på grunnlag av så svake tall.

- Dette er førende uttalelser mot bedre vitende. Ledelsen vet at det her dreier seg om en stor taus majoritet, som de selvsagt ikke kan påberope seg å tolke i denne retningen, poengterer han.

Vil at ledelsen skal tone flagg
Tufte synes det virker som om partiledelsen er redde for å tråkke de store velgermassene på tærne.

- Partiledelsen opptrer underlig forsiktig i denne saken. De har et inntrykk av at den tause majoriteten ønsker å beholde statskirken. Derfor er de veldig forsiktige. Men det er jo slett ikke sikkert at flertallet av partilagene ønsker å bevare statskirken, sier han.

Tufte sammenligner statskirkedebatten med EU-debatten.

- Det hadde vært ryddigere hvis vi kunne fått en avklaring. I EU-debatten er det jo ingen av Ap-toppene som er forsiktige med å si hva de mener, uavhengig av hva velgerne måtte mene. Hvorfor skal denne statskirkesaken være så spesiell, spør han.