Human-Etisk Forbund

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Stadig færre oppsøker Norges kirker og kapeller. Likevel får Den norske kirke stadig mer penger. Foto: Wikimedia commons@Siri J

Statsbudsjettet:

Kirken får stadig mer selv om de mister medlemmer

I dag ble statsbudsjettet lagt fram. Kirken får en økning på rundt 16 millioner fra i fjor.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2019 kl 10:04

Forslaget til statsbudsjett for 2020 gir Den norske kirke et rammetilskudd på drøyt 2,2 mrd kroner. I tillegg kommer kommunetilskuddene som totalt sett er høyere enn statstilskuddet.

Kirken er fornøyd med budsjettforslaget.

– Dette forslaget vil gjøre det mulig å opprettholde en landsdekkende folkekirke som er aktivt tilstede, og det viser at regjeringen tar kirkens oppdrag på alvor, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, i en pressemelding.

Hun er spesielt fornøyd med at satsingen på vedlikehold av kirkebygg videreføres med 20 millioner kroner.

Kirken beholder 25 prosent av ekstrabevilgningen på 89 millioner de fikk i fjor for å gjennomføre kirkevalget. Meningen er at kirken framover skal få en fjerdedel av den totale kirkevalgsbevilgningen hvert år, så får de selv sørge for å nok penger til å holde valg hvert fjerde år.

– Ikke bærekraftig

Tros- og livssynsamfunn utenfor Den norske kirke får også en påplussing i statsbudsjettet på rundt 30 millioner. Men dette er bare en teknisk avsetning som reflekterer at staten regner med utgiftene til sektoren vil øke. Bevilgningene til tros- og livssynsamfunn utenfor Den norske kirke er rettighetsstyrt, og beregnes pr. medlem på basis av bevilgningen til Den norske kirke.

Leder for Human-Etisk Forbunds politikkavdeling, Lars Petter Helgestad, er ikke overrasket over statsbudsjettet, men undrer seg som vanlig over at Den norske kirke, som stadig får færre medlemmer, skal få stadig mer penger over statsbudsjettet.

– Det er selvsagt hyggelig for kirken at de får mer, og det gjør jo at vi andre også får mer. Men det er et paradoks at staten fortsetter å øker bevilgningene til en kirke som får stadig færre medlemmer. Dette er ikke bærekraftig i lengden, sier han.

OPPDATERT:

Vi har rettet tallet på kirkens økning til 16 millioner. Det tallet vi opprinnelig skrev, var regnet mot regnskapet fra 2018 og da ble differansen til budsjettforslaget for 2020 større.

16 millioner i økning er regnet ut fra summen fra Statsbudsjettets forslag til budsjett for 2020 minus saldert budsjett for 2019. Se side 127 her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...