Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fra Pride-paraden i San Francisco i 2015, rett etter at amerikansk høyesterett sa at homofile har samme rett til å gifte seg som heterofile.
 Foto: Even Gran

Fra Pride-paraden i San Francisco i 2015, rett etter at amerikansk høyesterett sa at homofile har samme rett til å gifte seg som heterofile. Foto: Even Gran

Diskrimineringsombudet:

Kan ikke se at ordførere har reservasjonsrett mot å vie homofile

Enkelte Krf-ordførere uttaler at de ikke vil vie homofile. Nå sender Likestillings- og diskrimineringsombudet brev til departementet.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.11.2017 kl 15:20

«Ombudet kan ikke se at det er åpnet for noen form for reservasjonsrett når det gjelder borgerlig vigsel i den nye ekteskapsloven. Dersom enkelte ordførere ikke ønsker å forholde seg til de nye reglene, vil det etter ombudets syn kunne føre til diskriminering på grunn av seksuell orientering».

Dette skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) i et brev til Barne- og likestillingsdepartementet i dag.

De ber departementet klargjøre overfor kommunene hvordan de nye reglene i ekteskapsloven skal praktiseres. Bakgrunnen er at LDO har mottatt henvendelser i forbindelse med at enkelte Krf-ordførerne i avisa Dagen gir uttrykk for at de vil ha problemer med å vie likekjønnede, og at de kommer til å organisere det slik at andre tar seg av dette.

En slik unnvikelse mener ombudet kan føre til diskriminering på grunn av seksuell orientering.

To av ti sier nei

Bakgrunnen for det hele er at ansvaret for borgerlig vigsel blir overført fra domstolene til kommunene ved nyttår. Det betyr at man ikke lenger kan gå til tinghuset eller sorenskriveren for å gifte seg, men må henvende seg til kommunen.

I den nye versjonen av Ekteskapsloven som trer i kraft fra nyttår, står det at ordføreren automatisk har vigselsrett. Det har også varaordføreren og eventuelt andre som får delegert vigselsrett av kommunestyret. Ekteskapsloven skiller ikke mellom likekjønnede og ulikekjønnede par. Det betyr at alle har lik rett til å gifte seg, uansett seksuell legning.

Avisa Dagen har spurt ti Krf-ordførere om hva de synes om å vie homofile. To av ti svarer at de ikke ønsker å gjøre dette. Ordfører Ove Gundersen i Aust-Agder-kommunen Froland er en av dem.

– Sannsynligvis vil jeg ikke selv utføre vielse av likekjønnede. Det har med mitt syn på ekteskapet å gjøre, sier han til avisa.

Krf-ordfører Ørjan Albrigtsen i Skjervøy i Troms sier at de har funnet en løsning der alle som ønsker det kan få giftet seg i kommunen, men at han selv ikke vil være blant vigslerne.

Krf ønsker ikke reservasjonsrett

Stortingsrepresentant fra Krf, Torhild Brandsdal, sier til Fritanke.no at Krf ikke ønsker at ordførere skal ha noen reservasjonsrett mot å vie likekjønnede par.

– I disse tilfellene er ordførerne embedsmenn og må utføre de oppgavene som loven pålegger dem, sier hun.

I praksis vil imidlertid ikke dette være noe problem, legger hun til, fordi det alltid vil være andre som kan ta seg av en vigsel i en kommune.

Brandsdal var selv ordfører i Vennesla kommune i 18 år, fra 1999 til 2017, og understreker at hun selv ikke ville ha hatt noen problemer med å vie homofile.