Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Amnestys nye rapport kritiserer Irans planer om å begrense kvinners rettigheter for å øke fødselstallene. Det ene lovforslaget, som er ventet å bli vedtatt neste måned, innebærer å forby frivillig sterilisering og begrense tilgangen til prevensjonsmidler.
 Foto: faksimile fra Amnesty International

Amnestys nye rapport kritiserer Irans planer om å begrense kvinners rettigheter for å øke fødselstallene. Det ene lovforslaget, som er ventet å bli vedtatt neste måned, innebærer å forby frivillig sterilisering og begrense tilgangen til prevensjonsmidler. Foto: faksimile fra Amnesty International

– Iranske kvinner kan bli redusert til fødemaskiner

Iran er i ferd med å innføre nye lover som kan føre kvinners rettigheter mange tiår tilbake, advarer Amnesty International.

Publisert:

Iran er i ferd med å innføre nye lover som kan føre kvinners rettigheter mange tiår tilbake, advarer Amnesty International.

Amnesty frykter at lovene som nå er på trappene, vil føre kvinners rettigheter i Iran mange tiår tilbake. Det ene lovforslaget, som er ventet å bli vedtatt neste måned, innebærer å forby frivillig sterilisering og begrense tilgangen til prevensjonsmidler.

– Myndighetene fremmer nå en farlig kultur der kvinner blir fratatt viktige rettigheter og betraktes som fødemaskiner istedenfor mennesker med grunnleggende rettigheter til å foreta valg som gjelder deres eget liv og kropp, sier Hassiba Hadj Sahraoui, nestleder i Amnestys Midtøsten- og Nord-Afrika-program.

Dersom loven blir vedtatt, strupes Irans statlige program for familieplanlegging, som i årevis har hjulpet millioner av kvinner med informasjon og tilgang til prevensjonsmidler, ifølge Amnesty.

Irans ledere har allerede forbudt reklame for prevensjonsmidler og innskrenket aborttilgangen som et ledd i en kampanje for å øke befolkningsveksten.

Det andre lovforslaget som får gjennomgå i Amnestys nye rapport, pålegger alle foretak å prioritere å ansette menn med barn, gifte menn uten barn og gifte kvinner med barn i visse stillinger. I tillegg vil loven gjøre det vanskeligere å få innvilget skilsmisse. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus