Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Krohnengen skole i Bergen får gode skussmål av HEFs organisasjonssekretær i Hordaland, Stine Willemo Strøm-Andresen (innfelt).
 Foto: Google street view

Krohnengen skole i Bergen får gode skussmål av HEFs organisasjonssekretær i Hordaland, Stine Willemo Strøm-Andresen (innfelt). Foto: Google street view

– Hurra for Krohnengen skole!

Stine Willemo Strøm-Andresen, som er forelder ved Krohnengen skole i Bergen, er svært fornøyd med framskrittet fra i fjor til i år. – Det lønner seg å ta opp saken med rektor, sier hun.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.12.2013 kl 14:23

Det er mange uregelmessigheter i forholdet mellom skole, barnehage og kirke, men det forhindrer ikke at det også går i riktig retning mange steder.

Stine Willemo Strøm-Andresen har barn på andre trinn på Krohnengen skole i Bergen. I fjor informerte ikke skolen om det alternative opplegget til den tradisjonelle julegudstjenesten, men i år har det blitt en stor forbedring.

– Etter at skolen bare informerte om gudstjenesten i fjor, og ikke det alternative opplegget, tok vi opp saken med rektor. Han lovte å ta tak i det. Jeg ble oppriktig glad da jeg så hvor mye bedre det har blitt i år, sier hun.

Dette viser hvor viktig det er at foreldre kontakter skolen og sier fra om hvilke regler som gjelder.

– At opplegget ikke er bra nok skyldes ikke nødvendigvis vond vilje. Skolene har mye å tenke på, og dette er en detalj blant veldig mye. Rektor ved vår skole ble i hvert fall glad da vi gjorde han oppmerksom på hvilke regler som gjelder. Det viser at det nytter å si fra, sier Strøm-Andresen, som ellers jobber som organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Hordaland.

Et lite forbedringspotensial

Skrivet som er sendt ut fra skolen viser til relevante paragrafer i opplæringsloven. Paragrafene står i en uthevet boks og viser tydelig til at dette er valgfritt.

På baksiden er det en hel side med informasjon om det alternative opplegget. Her presiserer skolen at det alternative opplegget skal være preget av koselig stemning og hyggelig samvær. Temaet er lysfester i ulike kulturer, og hvordan lyset har blitt feiret i ulike religioner og ellers i samfunnet. Skolen presiserer at det hele skal ledes av en pedagog.

– Det er rett og slett veldig bra. Hurra for Krohnengen skole! utbryter Strøm-Andresen.

Det eneste forbedringspotensialet hun kan se, så lenge det første skal arrangeres skolegudstjeneste, er at det burde ha vært likeverdig påmelding til de to arrangementene.

– Det er ikke ideelt at gudstjenesten ligger til grunn og at det andre defineres som et «alternativ». De to arrangementene burde vært likeverdige. Så her er det muligheter for ytterligere forbedringer, sier hun.

Strøm-Andresen presiserer at det er foreldrearbeidsutvalget (FAU) på skolen som har bestemt at det skal arrangeres skolegudstjeneste, og at det derfor er vanskelig for rektor å gå imot dette.

Praktiske årsaker

Rektor ved Krohnengen skole, Per F. Songstad, er glad for de positive tilbakemeldingene fra Strøm-Andresen. Han presiserer at de alltid har hatt et godt alternativt opplegg i tråd med retningslinjene, men at det kanskje ikke har blitt informert godt nok.

– Det var noen foreldre som syntes informasjonen ble for dårlig i fjor, så da rettet vi på det i år, og tok med en side med informasjon om det alternative opplegget, sier han til Fritanke.no.

Songstad har forståelse for at mange synes det bør være aktiv påmelding og likestilling mellom begge aktivitetene, men årsaken til at det ikke er slik er rent praktisk, forsikrer han.

– Vi har 370 elever ved skolen, og rundt 350 av dem skal i kirken. Vi sparer både oss selv og foreldrene for mye arbeid hvis vi bare legger til grunn at alle skal i kirken, og ber de som ikke skal det om å si fra. Det betyr ikke at vi ser på det ene arrangementet som "viktigere" enn det andre, sier rektor Songstad.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus