Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
En speider som ikke ikke er "åpen for Gud" er ingen ekte speider, er beskjeden fra Norges speiderforbund.

En speider som ikke ikke er "åpen for Gud" er ingen ekte speider, er beskjeden fra Norges speiderforbund.

Humanistiske speidere stenges ute

- Vi synes det er trist at vi ikke får bli med på leirer og samlinger sammen med de andre speiderne, sier leder for Norges eneste humanistiske speidergruppe, Marit K. Brandal. - Man kan ikke være speider uten gudstro, er beskjeden fra Norsk speiderforbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2018 kl 10:01

I Stavanger finner vi Norges eneste humanistiske speidergruppe. I fem år har gruppa prøvd å få være med i Norges speiderforbund (NSF), slik at man delta på treff, utflukter og leirer sammen med andre speidere. Men døra til NSF har alltid vært stengt fordi Brandals speidere ikke tror på Gud.

- Vi synes at speideren skal være for alle. Slik det er i dag, tvinges man til å hykle og si at man "tror på Gud" hvis man vil være med sammen de andre. Vi vil bare drive med friluftsliv og speideraktiviteter. Det var derfor jeg startet den humanistiske speidergruppa for fem år siden. Jeg ville ikke hykle for å få være med i fellesskapet, forteller speiderleder Marit K. Brandal, som også er HEF-medlem.

Det såkalte speiderløftet som alle speidere må avlegge, er som følger: "Jeg lover etter beste evne å tjene Gud, hjelpe andre og leve etter speiderloven". Dette med "tjene Gud" ble i 2004 foreslått endret til "være åpen for Gud". Dette vil trolig bli endret på neste speiderting i NSF. I Speiderloven lyder første paragraf: "En speider er åpen for Gud og hans ord". Det er disse formuleringene som stenger Brandals humanistiske speidergruppe ute.

Når NSF legger seg på en så ekskluderende linje, bekymrer Brandal seg for hvordan speiderbevegelsen skal klare seg framover.

- Etter hvert som vi nærmer oss et stadig mer flerkulturelt samfunn, vil rekrutteringsgrunnlaget til speideren snevres inn når forbundet fører en så streng politikk. Hvordan kan for eksempel muslimer og andre med ikke-kristne kunne bli speider med en slik lovparagraf? spør hun.

Brandal viser også til at NSF praktiserer dette mye strengere enn speiderorganisasjoner i mange andre land.

Må være "åpen for Gud"

- Vi er bare to ulike organisasjoner. Det er ingen vesentlige uenigheter mellom oss når det gjelder dette, sier han.

Torstad forteller at hvis NSF plutselig bestemte seg for å fjerne alle referanser til Gud fra Speiderløftet og Speiderloven, kunne de ikke lenger være med i det internasjonale speiderforbundet. Han avviser at NSF praktiserer dette noe strengere enn andre land.

- En speider være åpen for Gud og hans ord. Dette er helt grunnleggende for hele bevegelsen, slår Torstad fast. - Derfor kan vi ikke åpne for grupper som er eksplisitt ateistiske, som Brandals humanistiske speidergruppe. Det blir et brudd på en av grunnpilarene for hele bevegelsen, legger han til.

- Tror du en slik praktisering kan fungere ekskluderende?

- Bare på de som aktivt benekter eksistensen av en åndelig dimensjon. Formuleringen "være åpen for Gud" må nemlig tolkes som at man er åpen for en åndelig dimensjon. Derfor bør det ikke være noe problem for folk med andre religioner å blir med, mener Torstad.

Han legger til at mange speidere internasjonalt er muslimer. Dette er uproblematisk. I Oslo er det til og med en egen muslimsk speidergruppe, forteller han.

Torstad synes ikke Marit K. Brandals humanistiske speidergruppe bør kalle seg "speidere".

- Vi har ingen merkevarebeskyttelse på begrepet "speiding", og kommer ikke til å forfølge dette rettslig, men slik dette praktiseres internasjonalt, blir det feil av en gruppe som ikke er åpen for en åndelig dimensjonen å kalle seg "speidere", poengterer han.