Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Humanistisk Ungdom fikk mange unge mennesker til å skrive opp på ei tavle hva de ønsker å gjøre med livet sitt før de dør.

Humanistisk Ungdom fikk mange unge mennesker til å skrive opp på ei tavle hva de ønsker å gjøre med livet sitt før de dør.

Humanistisk Ungdom med film om livet før døden

Humanistisk Ungdom lanserte i går ettermiddag en ny kampanje for humanisme. Først ut er en film om hva som skjer når vi dør, og hva som fyller livet før døden med mening.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2013 kl 12:13

– Det er mange merkelige oppfatninger av hva humanisme er. Humanister oppfattes ofte som veldig negative. Det vil vi ha en slutt på. Humanisme er et positivt livssyn. Målet vårt er å få fram dette, slik at litt flere forstår hva humanisme handler om, sier prosjektleder for Humanistisk Ungdoms humanismekampanje, Maarten Andersen.

Som en del av denne kampanjen publiserte Humanistisk Ungdom (HU) i går en film som handler om meningen med livet, og hva som skjer etter døden.

– Jeg kjenner ikke meningen med livet, men jeg synes det er meningsfullt å leve, sier HU-leder Helene Kleppestø i filmen. Andre snakker om betydningen av å hjelpe andre, være tilstede, få barn og dyrke fellesskap og kjærlighet.

Andersen håper filmen kan bli spredt på sosiale medier, og brukt i ulike sammenhenger der folk skal lære om humanisme.

– Vi vil at folk skal dele den på Facebook og Twitter, men også at den skal bli brukt i konfirmasjonsundervisning eller i skolens RLE-fag, sier han.

Et tema unge er opptatt av

Andersen forteller at hensikten med filmen er å fokusere på noe som er viktig for mange unge humanister, nemlig å finne mening i det eneste livet man kan være sikker på at man har.

– Er virkelig dette noe unge folk er opptatt av? Døden og meningen med livet?

– Ja, min erfaring fra mange skolebesøk er at dette er noe som virkelig opptar unge. Vi må jo alle forholde oss til meningen med livet og det faktum at vi skal dø. Det gjelder like mye for unge som for alle andre mennesker. Mitt inntrykk er at unge folk er mye mer opptatt av dette enn for eksempel av moralspørsmål, vitenskap og menneskerettigheter. Interessen for disse delene av humanismen vekkes gjerne senere, sier Andersen.

– Det er vel også forklaringen på hvorfor disse andre tingene ikke er med i filmen, vil jeg tro?

– Ja, det stemmer. Hvis vi skulle ha laget en så kort film og prøvd å presse inn alt dette, ville det fort ha blitt litt tørt og kjedelig. Målet er å gi unge mennesker en liten smakebit på humanismen. Hvis det pirrer nysgjerrigheten, kan de jo sjekke ut andre sider ved livssynet på egen hånd.

Engasjerer lokallagene

Hensikten med filmen og kampanjen er å informere, ikke misjonere, understreker han. I tillegg består kampanjen av stands og arrangementer rundt om i HUs lokallag.

– Vi skal få til aktiviteter mange steder. Vi har også laget løpesedler der vi forteller hva et humanistisk livssyn går ut på. Buttons og en del slikt har vi også. I tillegg blir nettsidene lagt om, forteller Andersen.

Se hele filmen her

Les mer om filmen på HUs nettsider

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus