Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Unge humanister i Norge har nå fått en organisasjon å engansere seg i. Les mer om arbeidet med organisasjonen på ung.human.no

Unge humanister i Norge har nå fått en organisasjon å engansere seg i. Les mer om arbeidet med organisasjonen på ung.human.no

Humanistisk ungdom er født

Humanistisk ungdom blir navnet på den nye humanistiske ungdomsorganisasjonen som har stiftelsesmøte på Tjøme i dag. Tekst: Even Gran Publisert 16.8....

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2011 kl 14:22

Historiens første debatt i den nye ungdomsorganisasjonen dreide seg om hva organisasjonen skal hete. Valget falt på Humanistisk ungdom. De tre forslagene kandidatene på stiftelsesmøtet stemte over var "Humanistisk ungdomsforbund", "Humanistisk ungdom" og "Unghumanistene".

Navnet "Unghumanistene" ble først satt opp mot "Humanistisk ungdomsforbund", der førstnevnte tapte med 20 mot 25 stemmer. Deretter ble "Humanistisk ungdomsforbund" satt opp mot "Humanistisk ungdom", og sistnevnte vant med 38 stemmer mot 10. Fire stemte avholdende.

Disse tre navnekandidatene var de tre vinnerne fra en prøveavstemning på onsdag der de fleste av navneforslagene nevnt i denne artikkelen ble faset ut,

Forbund eller ikke forbund
Den store motsetningen i debatten var hvorvidt ordet "forbund" burde være med i navnet eller ikke. Mange argumenterte med at "forbund" var et tungt ord som kan oppfattes gammelmodig og traust.

Andre oppfattet ordet "forbund" som å borge for seriøsitet og tyngde, og ønsket dette inn i navnet.

HUF, HU eller UHU?

I debatten var det også mye snakk om forkortelser. Flere mente at forkortelser som HUF og UHU var morsomme, og at de kunne trekke flere til organisasjonen. Andre synes de kunne virke useriøse.

Også navn som "Human-Etisk ungdomsforbund" ble trukket fram, men uten å høste så mange stemmer. Flere debattanter kommenterte at HEF allerede er igang med å fase ut "human-etikk" til fordel for "humanisme".

Under vedtektsdebatten etter at selve navnet var avklart, kom det opp en diskusjon om hvordan vinnernavnet skal forkortes. Kandidatene her var HU, HUNG, HUM eller HUG. Forkortelsen HU vant med klar margin etter noe debatt.

Helgestad innstilt som leder

Stiftelsesmøtet fortsetter med å vedta Humanistisk ungdoms vedtekter. Senere i dag skal stiftelsesmøtet velge leder og styre.

Lars-Petter Helgestad er innstilt fra valgkomiteen som leder.