Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Boka Humanism in Business hevder at dagens økonomiske system ikke er i tråd med humanistisk idealer.

Boka Humanism in Business hevder at dagens økonomiske system ikke er i tråd med humanistisk idealer.

Humanistisk kapitalismekritikk - er det lov?

- Økonomi er helt avgjørende for hvordan menneskelivet leves, men økonomien styres ikke etter humanistiske prinsipper. Det burde humanister gjøre noe med, hevdes det i en ny bok.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.03.2009 kl 11:13

Det er tradisjon for å se på humanisme som noe som går på tvers av tradisjonelle politiske skillelinjer. De fleste har slått seg til ro med dette. Humanistbevegelsen har derfor i svært liten grad vært opptatt av økonomi.

Nå har det kommet en bok som vil gjøre noe med det. Den heter "Humanism in business" og ble gitt ut av Cambridge University Press denne måneden.

Blant forfatterne finner vi nobelprisvinner i økonomi Amartya Sen, fredsprisvinner Mohammed Yunus, samt de aktive livssynshumanistene Matt Cherry og Greg Epstein.

Mennesket ikke i sentrum for økonomien

Hovedtanken bak "Humanism in business" er at økonomi, og de verdiene økonomien er basert på, er helt avgjørende for menneskenes potensial for å leve gode liv.

Likevel er ikke velferd og menneskelig livskvalitet noe egentlig mål for økonomien. I markedsøkonomien sees mennesker i overveiende grad som midler for å nå de egentlig økonomiske målene; profitt og langsiktig vekst for å sikre overskudd til eierne.

Humanisme er et livssyn som setter mennesket i sentrum, og boka argumenterer for at dette er i konflikt med de rådende målene for økonomisk aktivitet.

- Humanism in Business stiller spørsmålstegn ved de styrende prinsippene i økonomien, og utforsker muligheten for å gå i retning av et mer menneske-sentrert, verdibasert samfunn med utgangspunkt i de humanistiske prinsippene, hevdes det i forordet.

Ikke sosialister

Til tross for et tydelig kapitalismekritisk utgangspunkt, understreker forfatterne at de ikke vil tas til inntekt for de som vil avvikle markedsøkonomien.

- Ikke misforstå oss. Vi argumenterer ikke for et sosialistisk utopia. Heller ikke er vi motstandere av markedsøkonomi eller sentimentale globaliseringsmotstandere. Vi anerkjenner i takknemlighet de store framskrittene i menneskelig utvikling som det frie markedet har sørget for. Vi tror på kraften markedsøkonomien har til å utløse kreativitet og skaperglede i mennesket. Men til tross for dette er vi, som de tidlige humanistene, ikke villige til å akseptere at noe "bare er slik", uten å utforske mulige variasjoner innenfor det bestående systemet, heter det i innledningen.

Det argumenteres videre for at debatten ikke bør handle om frie markeder i motsetning til planøkonomi, men at det snarere er et behov for en debatt om når det er greit at markedet styrer og når det er behov for å sette mennesket i sentrum for den økonomiske aktiviteten.

- Det frie markedet er amoralsk. Det skaper stor rikdom, men forårsaker også mye lidelse. Med utgangspunkt i dette burde vi som moralske vesener bruke markedsøkonomien klokt og ansvarsfullt, snarere enn å blindt bruke den samme modellen i alle sammenhenger, heter det i innledningen.

Nettverk vil skape en humanistisk økonomi
Boka er et resultat av et initiativ fra det såkalte "Humanistic Management Network". Målet med dette nettverket er å finne strategier for i praksis å få satt menneskelig livskvalitet som en kjerneverdi for økonomisk aktivitet.

Her kan du lese utdrag av boka og bestille den

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook