Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i Nigerian Humanist Movement, Leo Igwe, fortalte om forholdene i Nigeria på World Humanist Congress i Oslo i august. Nå arrangerer de nigerianske humanistene sin første nasjonale konferanse.
 Foto: Even Gran

Leder i Nigerian Humanist Movement, Leo Igwe, fortalte om forholdene i Nigeria på World Humanist Congress i Oslo i august. Nå arrangerer de nigerianske humanistene sin første nasjonale konferanse. Foto: Even Gran

Humanister i Nigeria møtes for første gang

23. og 24. september møtes opp mot 100 nigerianske humanister til en nasjonal konferanse i hovedstaten Abuja. De kjemper en tøff kamp i en land gjennomsyret av overtro.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2011 kl 16:58

Nigeria er et land gjennomsyret av religion og overtro. Landet er delt mellom et overveiende muslimsk nord, og et kristent sør. Over alt er dette sauset sammen med tradisjonell stammereligion med sin tro på hekseri og trolldom.

I Nigeria opplever de for eksempel at pinsekristne pastorer oppildner landsbybefolkninger til å beskylde små barn for hekseri, slik at de blir utstøtt. Dette rammer også voksne, spesielt kvinner, funksjonshemmede og eldre. "Heksene" blir ofte mishandlet og torturert for å "drive ut de onde åndene". Den nigerianske humanistbevegelsen har i lang tid kjempet mot dette, og prøver blant annet å ta vare på de utstøtte barna, noe som har ført til sammenstøt.

Konflikter mellom muslimer og kristne

Nigeria er også preget av store konflikter mellom muslimer og kristne. I de siste årene har minst 1000 mennesker mistet livet i religiøst motivert vold i den nordlige byen Jos. Det er først og fremst islamister og jihadister i det nordlige Nigeria som står bak blodbadet, heter det i en pressemelding fra Nigerian Humanist Movement.

Den siste hendelsen var et bombeangrep i august, utført av islamistgruppen Boko Haram i FN-bygningen i Abuja. Her mistet 23 mennesker livet, deriblant den norske FN-arbeideren Ingrid Midtgaard.

Mange nigerianere har også mistet livet sitt til religiøse seremonimakere som trenger kroppsdelene deres til ofringer, skriver bevegelsen.

Vil nigerianerne forlate overtroen til fordel for vitenskap, fornuft og kritisk tenkning?

Vil Nigeria forlate overtroen?

Nigerian Humanist Movement er misfornøyd med statens evne og vilje til å rydde opp i problemene. I invitasjonen til konferansen spørres det om Nigeria noen gang vil utvikle seg i en mer rasjonell retning og omfavne humanistiske verdier?

– Vil nigerianerne forlate overtroen til fordel for vitenskap, fornuft og kritisk tenkning? Vil sekularister greie å stoppe islamistene og deres kristne motstykker? Skal nigerianerne tillate teokrater å overta demokratiet, eller skal vi forsvare den konstitusjonelle skille mellom stat og religion? spør organisasjonen i pressemeldingen.

Yemi Ademowo Johnson fra Nigerian Humanist Movement sier til Fritanke.no at de forventer opp mot 100 deltagere på konferansen.

De får besøk av professor Uzodinma Nwala fra Nassarawa State University, professorene Steve Okecha and Jide Akeredolu. Humanistiske aktivister skal dele sine erfaringer, og det kommer representanter fra flere menneskerettighetsorganisasjoner.

Les hele pressemeldingen på bloggen til lederen av Nigerian Humanist Movement, Leo Igwe.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus