Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tidsskriftet Humanists dager på papir er talte. Kommer i ny digital drakt fra februar.
 Foto: Aslaug Olette Klausen

Tidsskriftet Humanists dager på papir er talte. Kommer i ny digital drakt fra februar. Foto: Aslaug Olette Klausen

Humanist er død, lenge leve Humanist.no!

Snart dreper Humanist-redaktør Didrik Søderlind papirutgaven. Tidsskriftet gjenoppstår som heldigital utgave på nett.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2015 kl 15:01

Humanist står foran sin siste papirutgave. Tidsskriftet, som gis ut av Human-Etisk forbund (HEF), fortsetter imidlertid å være en arena for allmenn livsynsdebatt på nett.

Første digitale utgave er nå tilgjengelig for smuglesing på Skribler.no. Først i februar lanseres ny nettversjon. Siste nummer på papir kommer innen sommeren.

Samfunnsdebatt på nett

Beslutningen om å legge ned det trykte Humanist ble tatt på et møte i Hovedstyre i HEF i fjor høst. Initiativet kom fra redaksjonen selv etter lenger tids abonnentsnedgang, samtidig som eldre saker har fått spredning på nett.

– Hvorfor legges papirutgaven av tidsskriftet Humanist ned?

– Det er hovedsakelig to grunner til det. Den første er at antallet abonnenter er synkende. Dette er i tråd med utviklingen av tidsskrifter i Skandinavia. Dette betyr heldigvis ikke at folk ikke leser, skriver og diskuterer lenger, tvert i mot. Men samfunnsdebatten foregår i stor grad på nettet. Det ser vi klart og tydelig når vi legger artikler ut på nettet og ser dem dukke opp de merkeligste steder, sier redaktør Didrik Søderlind i Humanist

– Den andre grunnen er derfor at vi må være der debatten er, i den digitale verden. Så overgangen til en helt digital publisering er et logisk svar på en helt konkret situasjon.

Tilgengelige i flere e-format

Han forteller videre at Tidsskriftet har sluttet å ta opp nye papirabonnenter, slik at abonnentene vil utløpe av seg selv.

– Hvordan vil den digitale utgaven av tidsskriftet Humanist arte seg?

– Den vil både ligge på nettet slik at man kan surfe innom, og være tilgjengelig i elektroniske formater man kan laste ned gratis. Vi vil også lage et nyhetsbrev slik at folk kan holde seg oppdatert om de vil.

Dette betyr at i tillegg Humanist.no, vil artiklene bli publisert i de etablerte ebok-formatene. Disse kan leses på nettbrett (som iPad) og lesebrett (som Kindle). Den som vil kan selvfølgelig også skrive artiklene ut på papir.

Endringen vil ifølge Søderlind ikke føre til noen umiddelbare redaksjonelle endringer.

– Humanist kommer alltid til å ønske å utvikle seg, men vi vil også fortsette med det vi kanskje er best på: Å formidle og kanskje forbedre det humanistiske livssynet, og kritisere ideologier og livssyn som står i motsetning til dette.

Større gjennomslagskraft

– Føler du som redaktør noen grad av nostalgi i forbindelse med nedleggelsen av papirutgaven – eller er dette bare en winwin- situasjon?

– Jeg er veldig glad i fysiske formater, som bøker og vinylplater og sånn, så det er med et visst vemod vi lar papirutgaven dø. Jeg regner med at vi kommer til å ha et drabelig gravøl. Samtidig er overbevist om at vi kommer til å få et tidsskrift med større gjennomslagskraft, og det gleder jeg meg veldig til.

Siste papirutgave blir nr 2-2015

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus