Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Nils Løge og Mimmi Høie sammen med generalsekretær Trond Enger og styreleder Tom Hedalen som gjestet standen i Arendal i fjor – og kommer igjen i år. Marianne Løge håper det blir en tradisjon fremover. Foto: Marianne Løge

Slik er Human-Etisk Forbund til stede på Arendalsuka

Det blir stands, panelsamtaler og frokostmøter når fylkelaget i Agder fronter forbundet.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Mandag går Arendalsuka av stabelen, og Human-Etisk Forbund er til stede for femte år på rad. Det er forbundets fylkeslag i Agder som har stått for regien i alle år.

– Arendalsuka er et av de beste stedene for å få vist oss frem, sier organisasjonsrådgiver Marianne Løge i Agder fylkeslag.

I år markerer forbundet seg på stand hele uka og med frokostmøter tre av dagene.

Løge har vært ansvarlig for organiseringen av aktivitetene. Det vil si at hun har koordinert program og samarbeid, samt holdt i kontakten med de frivillige – eller mast på dem som hun selv sier – som skal bemanne standen. Den anser hun som det viktigste arbeidet under Arendalsuka.

– Det er når vi står på stand at vi er synlige for folk. Vi vet at vi verver nye medlemmer bare ved å være der. Det er mange mennesker som kommer bort og møter oss i en helt annet kontekst enn hva de kjenner oss som i det daglige. Terskelen for å stille spørsmål er lav og vi får spørsmål om alt fra seremonier til hva annet vi gjør.

– Det fremste virkemiddelet vårt på standen er i å være imøtekommende, vennlige og saklige. Du må huske at vi er på Sørlandet, og det er ikke få ganger vi får kommentarer som «Jøss, dere er jo ikke bare sure og sinte jo».

– Har HEF på Sørlandet omdømmeutfordringer?

– Ja, det er ikke til å stikke under stol at vi har utfordringer med image her. Vi har litt å jobbe med. Det er også derfor denne standen er så viktig. Vi får vist oss frem på en god måte.

Arbeidet med programmet i år har imidlertid fått ekstra drahjelp fra sentralt hold. Den administrative ledelsen i Human-Etisk Forbund holder seminar i Arendal samme uke, og Løge har benyttet anledningen til å få faglederne til å stille på frokostmøtene, når de likevel er i byen.

– Vi har valgt å arrangere frokostmøter i år fordi det er den tiden på døgnet vi tror det er størst mulighet til å nå flest folk. Det foregår så mye her nede at vi må tenkte litt taktisk.

Vil ha hele forbundet med

Hun ønsker at hele organisasjonen skal få øynene mer opp for hva denne møteplassen betyr, både lokalt og potensielt for forbundet nasjonalt. Målet er at også hovedorganisasjon skal markere seg sterkere fremover.

– Jeg håper at ledelsen vil forstå det når de først er her i år. Trond Enger (generalsekretær Red.anm) var her i fjor. Og det kan jo ha bidratt til at han tar med resten av ledelsen nå. Kanskje er det vanskelig å forstå hva det betyr når så mange politikere og organisasjoner samles på et så lite sted som dette. Det er ikke mange andre steder der du kan møte statsministeren, stoppe henne og hun svarer på dine spørsmål.

– Dette er den eneste stedet, og den eneste gangen i året der så mange er samlet, med så kort vei mellom mennesker med innflytelse. Og «alle» er her.

Lokale samarbeid

Frem til i fjor hadde Human-Etisk Forbund stand vegg i vegg med Den norske kirke. Men nå har kirken flyttet på egen båt. Løge og HEF holder seg likevel i det kirkelige landskapet, og ny samarbeidspartner er Kirkens Bymisjon. Det er også i deres lokaler en såkalt Dødskafe arrangeres onsdag ettermiddag.

For dem som ikke kjenner til konseptet innebærer Dødskafe at folk møtes rundt kafebord til samtale. Det deles ut en meny med ulike diskusjonsvalg knyttet til døden. Det kan handle om alt fra hvordan snakker vi om døden, til døden som en del av livet. HEFs dødskafe vil ledes av leder for livssynsavdelingen i forbundet, Hans Christian Nes. Kafeen er for øvrig en forlengelse av Kjærlighetskafeen som ble holdt over samme lest i fjor. Maten under arrangementet vil også igjen bli servert av bymisjonen.

– Vi har et godt samarbeid med Kirkens Bymisjon her i Arendal. Jeg er leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynsamfunn, der også daglig leder i Bymisjonen sitter. Vi har god erfaring med å arrangere sammen. Blant annet har vi hengt oss på deres kampanje for større forståelse for utenforskap. Det er også noe HEF kan stille seg bak.

Samarbeidsrådet vil også være aktive under Arendalsuka, og Løge er sterkt involvert i disse arrangementene i tillegg.

– Døgnet har jo hele 24 timer så det går fint. Det er veldig mye å gjøre, men det er det verdt.

I år får hun og med sine kollegaer fra Region Sør, og det hjelper godt.

– Dette er også veldig gøy, og det blir flott å ha med kollegaer fra Tønsberg og Kristiansand. Nå gleder jeg meg til å stå på stand, sier Løge, som også fremhever at det er en rekke programposter fra andre arrangører det vil være interessant for livssynsinteresserte å gå på.

Standen vil være åpen fra kl. 11–17 hver dag hele uka. Morgenmøtene blir onsdag, torsdag og fredag. Dødskafeen holdes onsdag kl. 18. Hele programmet fra Agder Lokallag kan du lese her. Og Arendalsukas program kan du lese her.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...