Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Anne Sender har fått Fritt Ords pris 2014.
 Foto: CappelenDamm

Anne Sender har fått Fritt Ords pris 2014. Foto: CappelenDamm

Human-Etisk Forbund gratulerer Anne Sender

Tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn, Anne Sender, er årets vinner av Fritt ords pris. – Gratulerer Anne! Denne prisen har du fortjent, sier Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2014 kl 10:55

Fritt ords pris 2014 går til Anne Sender, tidligere forstander i Det mosaiske trossamfunn. Hun får prisen for å ha løftet frem den jødiske minoritetens historie i Norge og for i en årrekke å ha arbeidet mot antisemittiske holdninger.

– Som jøde har hun selvstendig og modig satt et kritisk søkelys på den politikken som føres av israelske og palestinske ledere i konfliktområdet, ikke minst etter egne observasjoner av levekår på Vestbredden, heter det i begrunnelsen fra Fritt ord.

De trekker fram boken Sender ga ut i 2013, «Vår jødiske reise», som ble publisert i 2013. Her redegjør Anne Sender blant annet for sine holdningsendringer i forbindelse med den israelske politikken på flere områder. Hun understreker behovet for å se med begge øyne.

– Sender har blitt heftig angrepet, og har svart med en insistering på dialog og en søken etter rettferdighet, heter det i begrunnelsen fra Fritt ord.

De presiserer at hun ut fra sin bakgrunn har en spesiell troverdighet som brobygger mellom religioner og konfesjoner.

– Velfortjent pris

Anne Sender har, både som forstander i Det mosaiske trossamfunn og senere, hatt et godt forhold til Human-Etisk Forbund. I oktober i fjor gikk hun for eksempel ut i Morgenbladet og roste Human-Etisk Forbunds bidrag til kampen for religionsfrihet og livssynsdialog.

Generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile, gratulerer Anne Sender med prisen.

– Det var en svært god nyhet. Prisen er velfortjent. Vi gleder oss med Anne i dag, sier hun.

Tankevekkende om jødenes historie

Mile har lest Senders bok Vår jødiske reise – en bok hun likte svært godt.

– Boka er tankevekkende og gripende. Sender skriver om familien sin og om de norske jødene i vår moderne tid. Vi får høre hvordan ting utviklet seg rett etter krigen og hvordan jødene etterhvert ble mer og mer integrert i det norske samfunnet. Boka inneholder også mye interessant om hvordan den viktige tros- og livssynsdialogen i Norge kom i stand, sier Mile.

Hun framhever at Anne Sender har vært en av de mest sentrale personene i oppbyggingen av dette samarbeidet.

Mile synes også det er modig av henne å stille spørsmål ved den israelske politikken.

– Det er viktig å skille mellom folk og land, og det å kunne ha et kritisk blikk på Israel selv om man er jødisk. Det er annet viktig budskap Anne Sender kommer med, sier Mile.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus