Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Grunnlovsendringen det skal være folkeavstemning om i Tyrkia, vil gi presidenten Recep Tayyip Erdoğan sterkt utvidede fullmakter og en mulighet til å bli sittende til 2029.
 Foto: Wikimedia commons @ R4BIA.com

Grunnlovsendringen det skal være folkeavstemning om i Tyrkia, vil gi presidenten Recep Tayyip Erdoğan sterkt utvidede fullmakter og en mulighet til å bli sittende til 2029. Foto: Wikimedia commons @ R4BIA.com

Høy terskel for å nekte tyrkiske politikere å drive valgkamp i Norge

Utenriksminister Børge Brende understreker at vi har ytringsfrihet i Norge.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2017 kl 13:39

SVs Petter Eide og Christian Tybring-Gjedde fra Frp har begge tatt til orde for å nekte tyrkiske politikere å drive valgkamp i Norge.

Saken gjelder om det er greit for tyrkiske politikere å drive valgkamp, overfor tyrkiske statsborgere bosatt i Norge, for et omstridt grunnlovsendringsforslag som blant annet dramatisk vil øke president Recep Tayyip Erdoğans makt i landet.

Utenriksminister Børge Brende (H) slutter seg ikke til oppfordringene om å nekte tyrkisk valgkamp på norsk jord. Overfor NTB slår han fast at det er høy terskel for å nekte folk å komme til Norge.

På direkte spørsmål om en tyrkisk statsråd kunne drevet valgkamp i Norge, svarer Brende slik:

– Hvis det er slik at den tyrkiske ambassadøren melder fra om at en tyrkisk statsråd er interessert i å komme til Norge, skal vi håndtere det på en ordentlig måte. Vi har ytringsfrihet, men det innebærer også at de må finne seg i at vi tar opp de spørsmålene vi er veldig bekymret for, for eksempel pressefriheten i Tyrkia, sier utenriksministeren.

Ber partene roe seg

Bakgrunnen for saken er at det er diplomatisk krise mellom Tyrkia og Nederland etter at den tyrkiske utenriksministeren ble nektet å lande i Nederland nylig. Nederland har nektet to tyrkiske ministre å drive valgkamp i landet.

Brende vil nødig gå direkte inn i konflikten mellom Tyrkia og Nederland, men ber partene roe seg ned.

– Det er viktig at dette nå ikke eskalerer ytterligere. Det ene ordet tar det andre. Vi må nå greie å håndtere denne typen problemstillinger uten at vi bruker ord om hverandre som ikke hører hjemme i det offentlige ordskiftet, konstaterer Brende.

Underveis i konflikten har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sammenlignet både nederlendere og tyskere med fascister og nazister.

Solberg: Lei situasjon

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er opp til hvert enkelt land å sette grenser for andre nasjoners valgkamp, ikke minst av sikkerhetshensyn og for å unngå konflikter.

– Det er leit at vi er i denne type situasjon. Men det er nederlandske politikere som må bestemme hvem som for lov til å drive valgkamp i Nederland og hvilken måte dette skjer på, sier hun til NTB.

Tyrkia ønsker å drive valgkamp rettet mot tyrkere i europeiske land for Erdogans omstridte folkeavstemning. Grunnlovsendringene som foreslås, vil gi presidenten mer makt og er blitt kritisert av mange europeiske land.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus