Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Johanneskirken troner på toppen av Vestre Torggate i Bergen sentrum.

Johanneskirken troner på toppen av Vestre Torggate i Bergen sentrum.

Hordaland HEF vil ikke hjelpe papirløse i kirkeasyl

I Bergen sultestreiker nå 13 kurdiske asylsøkere i Johanneskirken på tolvte dagen. Kirkens bymisjon vil ha hjelp av Human-Etisk Forbund, men det får de ikke.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2011 kl 20:19

I forbindelse med at 13 kurdiske asylsøkeres sultestreiker i kirkeasyl i Johanneskirken i Bergen, er det behov for vakter, spesielt brannvakter på natten. Kirkens bymisjon i byen har bedt Hordaland HEF om hjelp, men fått nei.

– Jeg synes det er merkelig at Human-Etisk Forbund her i Hordaland avviser å stille opp på en slik aksjon, så lenge forbundet på sentralt hold støtter aksjonen Papirløse - Ingen mennesker er ulovlige, sier Leif Jarle Theig fra Kirkens bymisjon i Bergen.

Han understreker at dette handler om å hjelpe mennesker i nød, noe han trodde Human-Etisk Forbund også var opptatt av. Theig forteller at hans inntrykk er at de fleste av de 13 kirkeasylantene i Johanneskirken er folk som har vært i Norge i lang tid, og som tilfredsstiller Papirløse-aksjonens definisjon på hva en papirløs er.

– Alle er kurdere fra Iran eller Afghanistan, men vi har vi veldig liten grad prøvd å kartlegge bakgrunnen deres. Det er ikke vår jobb. De vi imidlertid har snakket med har vært i Norge i over fem år. De snakker godt norsk. Det primære for oss er den humanistiske og menneskelige situasjonen i dette. Det handler ikke om å ta stilling til deres enkeltsaker, men å hjelpe mennesker i nød, understreker Theig.

Vil ha likhet for loven

Fylkesleder for Human-Etisk Forbund i Hordaland, Egil Haugland, ser ingen grunn til å ta selvkritikk på at han har avvist å stille med vakter og hjelp til kirkeasylantene i Johanneskirken.

–Jeg har virkelig ikke oppfattet det slik at Human-Etisk Forbund støtter sivil ulydighet selv om vi støtter Papirløse-aksjonen, sier fylkeslederen til Fritanke.no.

Han understreker at likhet for loven bør være et grunnleggende prinsipp for humanister. Han misliker at kirken lar deres lokaler bli brukt til å opprette en slags lovløs ankeinstans.

– Når kirken aksepterer at lokalene deres blir brukt på denne måten, så får de ta ansvar selv. Det synes jeg ikke Human-Etisk Forbund bør være med på å legitimere, sier han.

Haugland understreker at dette er hans personlige mening, men at han uttaler seg som fylkesleder. Saken er ikke behandlet i fylkesstyret.

– Har ikke humanister en plikt til hjelpe mennesker i nød?

– Jo, men det er rettssystemet som vurderer om mennesker "er i nød". Det har rettssystemet gjort i disse tilfellene. Det blir veldig uryddig at vi som ikke kjenner detaljene i alle disse enkeltsakene skal oppheve oss til dommere, sier Haugland.

– Menighetsrådet ønsker at asylsøkerne skal forlate kirken. Hva tenker du om det?

– Da synes jeg de skal ringe politiet og be dem om å hente ut okkupantene. Det er jo normal praksis ellers, når en gruppe mennesker tar seg til rette på andres eiendom. Når kirken ikke gjør det, så tolker jeg det som en aksept av at kirkerommet blir brukt på denne måten.

Har forståelse for papirløses krav

Haugland understreker at han på ingen måte er imot at papirløse i mange tilfeller bør få en eller annen lovlig form for opphold eller arbeidstillatelse.

– Bystyret i Bergen har nylig bestemt at papirløse skal kunne ta seg lovlig arbeid. Dette støtter jeg fullt ut. Men det må skje på en lovlig, skikkelig måte. Ikke ved at folk tar seg til rette på denne måten, sier han.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.