Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.
 Foto: NTB Scanpix-Microstock/Regjeringen

– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: NTB Scanpix-Microstock/Regjeringen

Høie avviser obligatorisk barnevaksine

Tvang er ikke veien å gå for å sørge for bedre oppslutning om barnevaksineprogrammet, slår helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) fast.

Publisert:

Sist oppdatert: 04.03.2015 kl 13:37

I Stortingets spørretime onsdag avviste helse- og omsorgsminister Bent Høie forslag om å innføre et prøveprosjekt med obligatorisk vaksinering.

– Tvang er ikke veien å gå, det er min klare oppfatning, sa Høie.

– Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig. Det kan bli snakk om fritak eller at vaksinasjon ikke følges opp. På sikt kan det føre til lavere oppslutning, sa han.

Lavere i Oslo

Det var Arbeiderpartiets Jan Bøhler som luftet tanken om et prøveprosjekt. Han viste til at 91 prosent av 16-åringene i Oslo har fullført barnevaksinasjonsprogrammet, og at det finnes miljøer der dekningen er lavere. For å sikre mot meslingutbrudd, må 95 prosent være vaksinert.

Bøhler påpekte at det finnes obligatoriske program i en del andre land, og at Norge ligger et godt stykke ned i sjiktet i rangeringer over dekningsgrad.

– Jeg mener det kan være grunn til å reflektere over problemstillingen. Vi har obligatorisk skole, og hvis barnet blir sykt, må det få behandling. Dette handler om å beskytte samfunnet, såkalt flokkbeskyttelse, sa han.

Økt bevissthet

Helseministeren mener all oppmerksomheten nylig om meslingutbrudd både i USA og Europa har ført til at foreldre er blitt mer bevisst på risikoen ved å unnlate å få barna vaksinert.

– Jeg har den grunnleggende holdning at man først og fremst skal formidle kunnskap og holdninger, og at det er viktig å basere dette på tillit mellom helsemyndigheter og befolkningen, sa han.

Bøhler mener også andre temaer innen barnevaksinasjon må på dagsordenen. Han nevnte muligheten for å innføre HPV-vaksine for gutter, å utvide hepatitt B-vaksine til alle og spørsmålet om man når ut med informasjon om tuberkulosevaksine til de gruppene som er aktuelle.

Høie svarte at flere spørsmål rundt utvidelse av vaksinasjonsprogrammet vil bli diskutert i stortingsmeldingen om legemiddelpolitikk som kommer i løpet av våren. (©NTB)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus