Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Hele menigheten vil reservere seg

Tingvatn (NTB): Mens prester kan reservere seg mot å vie likekjønnede par, ønsker enkelte menigheter å reservere seg mot en eventuell ny liturgi, uansett hvilken prest som er tilgjengelig.

Publisert:

– Det er en umulig tanke å foreta likekjønnet vigsel i våre menigheter. Vi har ikke rådsmedlemmer og ansatte som kan stå for det, sier sogneprest Bernt Rune Sandrib i Hægebostad og Eiken til avisen Lister.

Selv om det er flertall i det nye Kirkemøtet for å la likekjønnede par gifte seg i Den norske kirke, håper Sandrib biskopen vil støtte ham i nekte å innføre en eventuell ny liturgi når den er på plass, skriver Vårt Land.

– Jeg mener at menighetene selv skal få avgjøre om vigselsliturgi skal innføres eller ikke. Det er lang tradisjon for det i Den norske kirke, sier Sandrib til avisen. Han viser blant annet til at høymesseliturgien fra 1920 fortsatt brukes i en rekke menigheter i Nord-Norge.

Seksjonsleder Hans Arne Akerø i Kirkerådet bekrefter at det finnes eksempler på at menigheter kan velge mellom liturgier.

– Men da er det små forskjeller mellom dem. Vi har ikke noen sammenlignbar sak som kan kaste lys over dette, sier han.

Agder-bisp Stein Reinertsen vil avvente Kirkemøtets vedtak før han tar stilling til om menigheten burde ha reservasjonsrett. (©NTB)

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.