Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs lokallagsleder på Notodden, Anne Haugen Wagn, synes Håvard Rems religionskritiske konfirmasjonstale bør være grei.
 Foto: Telen.no

HEFs lokallagsleder på Notodden, Anne Haugen Wagn, synes Håvard Rems religionskritiske konfirmasjonstale bør være grei. Foto: Telen.no

HEFs lokallagsleder forsvarer hat-talen

Kristin Mile har beklaget hat-talen Håvard Rem holdt for humanistiske konfirmanter i helga. Det provoserer lokallagsleder på Notodden, Anne Haugen Wagn.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.05.2011 kl 14:29

Lokallagsleder for Human-Etisk Forbund på Notodden, Anne Haugen Wagn, har i dag et innlegg i Aftenposten der hun forsvarer Håvard Rems omdiskuterte hat-konfirmasjonstale i helga.

Wagn understreker at det var hun som inviterte Rem som taler og at hun aksepterte at temaet skulle være religionskritikk.

Lokallagslederen liker ikke at generalsekretær Kristin Mile har gått ut og beklaget talen, og sagt at Rem ikke har fått de instruksjonene han burde ha fått.

– Jeg misliker at generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF) rykker ut og sier at talen var upassende og ikke er i samsvar med HEFs regler for innhold i en festtale for humanistiske konfirmanter, skriver Wagn.

Hun aksepterer at noen kanskje ble støtt av talen, men forsvarer likevel Rems frihet til å ytre seg som han vil. Lokallagslederen synes ikke det er greit hvis det ikke er toleranse i HEF for en tale som dette på Humanistisk konfirmasjon.

– Jeg har trodd at jeg tilhører en organisasjon med stor takhøyde, der det var toleranse for dristige og skarpe formuleringer, også i festtalene. Jeg føler ubehag hvis HEF faktisk er en organisasjon som driver regelrytteri, ved å kreve konforme og pregløse seremonier, og som vil sensurere bort de talerne som engasjerer oss! slår hun fast.

– Grensene er tøyd

Fylkesleder for HEF i Telemark, Erik Hofsten, sier til Fritanke.no at talen først og fremst får stå for Håvard Rems regning. Han understreker også at fylkesstyret har tillit til at alle formelle prosedyrer har blitt fulgt fra lokallagets side.

– Er du enig med lokallagslederen på Notodden i at talen er akseptabel som konfirmasjonstale?

– Nei, her er grensene tøyd. Deler av talen hans har ingenting i en konfirmasjonstale å gjøre, men jeg vil ikke klandre lokallagsleder for det som har skjedd, sier Hofsten.

Mile: – Det kan godt være formalitetene er ok

Generalsekretær Kristin Mile tviler ikke på at lokallaget har sendt Håvard Rem de brevene han skal ha, og at det formelle er i orden. Likevel står hun fast på at HEF i denne saken ikke har gitt Rem de riktige instruksjonene.

– Wagn skriver selv i dagens innlegg i Aftenposten at hun aksepterte at temaet for konfirmasjonstalen skulle være religionskritikk. Da har hun gitt Rem klarsignal om å holde en tale i strid med retningslinjene våre. Det er ikke greit, og det var dette jeg beklaget på vegne av forbundet i går. Jeg betviler ikke at lokallaget har sendt Rem de brevene han skal ha, og slik sett har det formelle i orden. Problemet er godkjenningen av temaet, som hun forsåvidt også gjentar i dagens avisinnlegg, sier Mile til Fritanke.no

Generalsekretæren legger til at reaksjonene i mediene på Rems tale viser hvorfor det er viktig å ha retningslinjer på hva som passer og ikke passer i konfirmasjonstaler.

– Vi bruker mange talere som ikke er medlemmer hos oss og som er kjent i en annen sammenheng. Det er slik vi ønsker det, men da må vi jo sørge for at talen passer i en humanistisk konfirmasjon. Det må jo være legitimt å ha retningslinjer som sier noe om hva en en humanistisk konfirmasjon skal være, sier Mile.

Hvis Wagn ønsker å endre retningslinjene, synes Mile at hun heller burde ha tatt opp saken i forbundets styrende organer.

– Ordet "hate" ble ikke brukt i selve talen.

– Mile burde ha ringt

Anne Haugen Wagn synes det er synd at generalsekretær Kristin Mile ikke tok kontakt før hun gikk ut og beklagde.

– Hvis hun hadde ringt meg på forhånd, så hadde kanskje beklagelsen fått en annen form, sier hun.

Det er spesielt Rems bruk av ordet "hate" som har vakt oppsikt. Wagn understreker at dette ordet ikke ble brukt i selve talen.

– Talen hadde en annen form i Aftenposten enn den hadde under konfirmasjonen. Ordet "hate" ble ikke brukt her. Dette kunne jeg ha fortalt Mile hvis hun hadde ringt, sier hun.

Wagn understreker at det ikke kom en eneste negativ reaksjon på talen fra seremonideltakerne.

– Verken jeg eller kurslederne fikk negative tilbakemeldinger, sier hun.

Se HEFs retningslinjer for Humanistisk konfirmasjon i boksen øverst til høyre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus