Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
HEFs landsmøte, med Åse Kleveland i spissen, tok avstand fra Israels aksjon mot Gaza-skipene.

HEFs landsmøte, med Åse Kleveland i spissen, tok avstand fra Israels aksjon mot Gaza-skipene.

HEFs landsmøte kritiserer Israel

HEFs landsmøte vedtok en Israel-kritisk uttalelse, og HEFs leder Åse Kleveland kalte den israelske aksjonen mot Gaza-konvoien en nedtråkking av alle humanismens grensemerker.

Publisert:

Sist oppdatert: 06.06.2010 kl 08:12

- Hvert minutt, hver time, hver dag året rundt blir mennesker forfulgt, trakassert, ja endog drept for sine meningers skyld. Vi kan ikke protestere mot alle overgrep, men når den israelske staten ved angrepet på Gaza-skipene krenker menneskerettighetene og retten til fri informasjon og utfordrer folkeretten på en så grov og skamløs måte, da er det alle humanismens grensemerker som tråkkes ned, sa Åse Kleveland i sin tale til landsmøtet i Human-Etisk Forbund (HEF), som er samlet i Lillestrøm denne helga.

Landsmøtet vedtok en uttalelse der det tar sterk avstand fra Israels aksjon mot Free Gaza-konvoien sist mandag, der ni aktivister ble drept av israelske soldater. Landsmøtet støtter kravet om en uavhengig granskning av aksjonen, og ber den norske regjeringen arbeide for umiddelbar opphevelse av Gaza-blokaden.

Kleveland roste i sin tale den norske regjeringen for å være et av de oppsiktsvekkende får europeiske land som har krevd ekstern granskning.

Uttalelsen ble vedtatt med 61 mot to stemmer, og ingen ytret seg mot uttalelsen i debatten før utalelsen ble vedtatatt. Flere ga uttrykk for tilfredsstillelse med at HEF nå kom med en slik ytring.

- Vi har politisert oss

En av bare to som stemte mot uttalelsen, var fylkesleder i Buskerud, Tom Hedalen.
-Vi beveget oss med dette inn i den politiske sfæren, og det bekymrer meg. Vi er en partipolitisk uavhengig organisasjon. Vi kan som enkeltpersoner være enig i budskapet - og det er jeg både personlig og politisk - men dette er ikke noe vi som organisasjon må ta stilling til, sier Hedalen.

- HEF har rykte for å være en organisasjon med sosialistisk og venstrevridd agenda. Men vi har også medlemmer som tilhører andre politiske partier. Og derfor bekymrer slik politisering meg.

- Men dette var jo på mange måter en uttalelse uten særlig politisk brodd, som mer fokuserer på menneskerett, folkerett og ytringsfrihet, gjør ikke det saken aktualisert for HEF?

- Jeg så også utkastet som i utgangspunktet ble lagt fram for behandling i Hovedstyret, og det som ble vedtatt er et skritt i veldig riktig retning, men jeg har fortsatt dårlig magefølelse. Vi har med dette gått et skritt i politisk retning. Vi har tidligere vært klare på at vi ikke skal være "alle gode formåls-forbund", men med dette har vi politisert oss og dermed åpnet for at det kan fremmes tilsvarende politiske budskap.

Hedalen mener at når man har tatt standpunkt i denne saken, er det også en rekke andre saker man bør ta stilling til.

- Hvorfor gikk du ikke på talerstolen og sa dette under behandlingen?

- Jeg var i tvil, og jeg lurte også på om jeg skulle stemme for - siden jeg personlig støtter forslaget, men kom til at jeg måtte bruke min stemme til å vise min motsand. Ideelt ville jeg ha ønsket å stemme avholdende. Det var kanskje litt feigt ikke å ta debatten. Jeg ser det, men dette var også på slutten av en lang dag. Da er man sliten og ønsker at møtet skal bli ferdig.

Uttalelse vedtatt av HEFs landsmøte 5.6.2010:

ISRAELS BRUTALE AKSJON

Landsmøtet i Human-Etisk Forbund tar sterkt avstand fra aksjonen natt til mandag 31. mai som Israel foretok mot de menneskene som befant seg i båtene som var på vei til Gaza med nødhjelpsforsyninger. Landsmøtet beklager sterkt at ni mennesker ble drept som resultat av et brutalt angrep fra israelske soldater.

Angrepet foregikk i internasjonalt farvann og er svært problematisk i forhold til folkeretten. Lite tyder på at styrken i angrepet stod i forhold til den motstanden israelerne møtte om bord på skipene.

Landsmøtet er oppmerksomt på at konvoien også var ment som en politisk ytring for å rette søkelyset mot blokaden av Gaza. Bruk av ytringsfriheten er en menneskerettighet. Den israelske aksjonen gikk lengre enn bare å stoppe forsyninger. Foruten den disproporsjonale maktbruken, blokkerte de israelske styrkene også uavhengig nyhetsformidling fra hendelsen.

Landsmøtet mener at denne type handlinger ikke kan toleres. Vi ber norske myndigheter finne fram til former for protester som kan understreke hvor alvorlig Norge ser på disse handlingene. Landsmøtet støtter regjeringens krav om en uavhengig gransking, og forutsetter at de ansvarlige stilles for retten.

Landsmøtet ber den norske regjeringen arbeide for en umiddelbar oppheving av Gaza-blokadene, i tråd med FNs krav.